https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Vriendschapsbanden versterkt tussen Zonnebeke en Vielsalm.

Burgemeester Elie Deblire van Vielsalm maakte verbroedering compleet door op de erestoel plaats te nemen. © ZB
Redactie KW

Vanuit een gemeenschappelijke heksentraditie heeft Zonnebeke sinds 2008 een verbroedering met het Waalse Vielsalm. Vertegenwoordigers van de Waalse jumelagemeente brachten een bezoek aan Zonnebeke.

Beselare heeft zijn heksenstoet en Vielsam heeft zijn Macralles de Val du Salm die jaarlijks gevierd worden op een heksensabat op 20 en 21 juli.

Vielsalm ligt in de provincie Luxemburg en telt ruim 7.500 inwoners. “Het begon allemaal met de Schuttersgilde die in 2000 een bezoek bracht aan Vielsalm en twee jaar later kwam er een tegenbezoek”, zegt Charles Bayart voorzitter van de Heksenstoet vzw. “Sinds 2006 is er altijd een afvaardiging van onze orde op de Waalse feesten geweest en van Waalse zijde ook naar de Heksenstoet wat uiteindelijk uitmondde in 2008 tot een jumelage tussen beide gemeenten. In 2009 in Vielsalm werd alles geformaliseerd en vernieuwd.”

Zaterdag waren de leden van Les Macralles de Vielsalm met hun burgemeester te gast in Zonnebeke en werden ze ontvangen in de Oude Kaasmakerij. “Deze jumelage is het symbool van de culturele diversiteit van ons mooie land België. Het is een bron van begrip, tolerantie en openheid ten opzichte van elkaar. We moeten blijven samenwerken. Het is goed voor beide. Onze vriendschap toont aan dat samenwerken tussen beide landsgedeelten mogelijk is”, aldus burgemeester van Vielsalm Elie Deblire.

Biertje

Ook Christian Charlier voorzitter van Les Macralles sprak van echte samenwerking en vriendschap die ontstaan is tussen verscheidene gezinnen uit beide delen van ons land. “Misschien moeten we in de toekomst een gezamenlijk biertje uitbrengen om te serveren op onze feesten”, besloot hij. Na het uitwisselen van geschenken eigen aan beide kanten, werd een bezoek gebracht aan het kaasmuseum.

(NVZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.