Vriendinnen wandelen naar Compostela voor Spaanse asielhonden

Bera Van Simaey en Lieve Lantsoght met honden Thimo en Magic. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Goede vriendinnen Bera Van Simaey en Lieve Lantsoght wandelen vanaf 4 augustus de pelgrimsroute Camino De Santiago. Dat doen ze niet enkel voor hun plezier, maar om geld in te zamelen voor Spaanse asielen die verwaarloosde honden opvangen.

Bera Van Simaey en Lieve Lantsoght, die al al 12 jaar goed bevriend zijn, bekommeren zich sterk om het droeve lot van honden in Spaanse asielen. “Ik doe al jarenlang vrijwilligerswerk voor Podencoworld NI, een organisatie die zich inzet voor het lot van verwaarloosde honden. Zo ben ik in contact gekomen met hondenasielen in Spanje, waaronder Tanamere Rescue in Vlaanderen”, zegt Bera, die in de Brugse wijk Kristus Koning woont. “Dit asiel wordt gerund door het Nederlandse koppel Arjan en Jacky Hazeleger. Ik heb het grootste respect voor deze mensen, die in heel moeilijke omstandigheden verwaarloosde honden opvangen. Het gaat vooral om honden van het Podenco en Galgo-ras die gebruikt worden bij de jacht. Zodra de jagers de honden niet meer kunnen gebruiken, worden ze aan hun lot overgelaten. Dat leidt echt tot schrijnende situaties.”

Het hondenasiel kreeg de voorbije maanden met heel wat pech af te rekenen. Door de coronacrisis was het voor hen veel moeilijker om aan fondsenwerving te doen en bovendien heeft hun oude bestelwagen de geest gegeven en is er geen geld voor een nieuwe. “Ik wilde dus echt iets doen om hen te helpen en ik heb aan mijn goede vriendin Lieve gevraagd of ze mee wilde doen”, vertelt Bera.

“Honden in Spaanse asielen leven soms in schrijnende situaties”

“Daar was ik graag toe bereid. Gezien we allebei graag wandelen leek het een goed idee om de zogenaamde ‘Camino Primitivo’ naar Santiago de Compostela te voet af te leggen”, vult Lieve aan. “We starten op 4 augustus in Oviedo voor de tocht van zo’n 380 kilometer. Overnachten doen we in budgetvriendelijke ‘pelgrimsherbergen’: bij paters, in scholen of bij mensen thuis. We gaven onszelf een maand de tijd, tot 4 september, om de toch af te ronden. Uiteraard willen we hiermee zoveel mogelijk geld ophalen om te schenken aan het hondenasiel. We werken niet met een bedrag per kilometer maar laten de bijdragen vrij; we weten dat het in deze tijden niet voor iedereen evident is om grote bedragen te doneren maar hopen toch om in totaal 10.000 euro in te zamelen.”

>> Een donatie kan op BE07 7350 5605 4466 op naam van Van Simaey-Lantsoght met mededeling Tanamera 2020.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier