Vriendinnen in de bres voor dakloze buren na brand

Wim Kerkhof

Nadat in de week van kerst het appartement van haar buren was uitgebrand, zette Griet Soens samen met haar vriendin Cindy een solidariteitsactie op poten. Al bij vijftig handelaars is een collectebus te vinden voor het getroffen gezin. “Die mensen zijn alles kwijt, gelukkig heeft de Blankenbergenaar een groot hart”, zegt Griet.

De brand in het flatgebouw langs de Koning Albert I-laan, in de nacht van 21 december, liep voor een Roemeens gezin dramatisch af. De ouders lagen deze week nog altijd in het ziekenhuis, de man volgens Griet zelfs nog op intensieve. “Blijkbaar hebben ze bij de brand veel rook ingeademd. We duimen dat ze snel weer de oude worden”, zegt ze.

Zelf was ze in de nacht van de brand niet thuis. “Het was schrikken toen ik die morgen thuiskwam: de eerste verdieping was volledig uitgebrand. We zijn de brandweer erg dankbaar dat ze ons gebouw veilig hebben kunnen stellen, maar voor de buren liep het niet zo goed af. Toen Cindy en ik elkaar de dag na de brand zagen, vonden we dat we die mensen moesten helpen om een nieuwe start te nemen. Door de brand zijn ze alles kwijt.”

De kinderen van het koppel logeren nu bij een tante. “De kleintjes zaten vroeger in dezelfde school als mijn dochter”, zegt Griet. “Via de Moby Dick konden we voor hen een feestmaaltijd regelen voor kerstavond, en voor oudejaar snelde slagerij Verkindere te hulp. Die solidariteit is hartverwarmend.”

Op het rekeningnummer BE90 7390 2185 7232 op naam van ‘solidariteit woningbrand Fetila’ kan je een bijdrage storten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.