Vriendenkring van bloedgevers Pittem roept op om toch nog bloed te geven

Johny De Ceuninck. © (foto Jan)
Redactie KW

Met alle commotie rond het coronavirus vreest het Rode Kruis dat het aantal bloedgiften zal dalen. Pittem is een van de koplopers in Vlaanderen qua bloeddonoren, maar ook hier vreest de Vriendenkring van de Bloedgevers een terugval. Wij spraken met voorzitter Johny De Ceuninck over de noodzaak om te blijven doneren.

“Ik wil beginnen met te benadrukken dat we met de Vriendenkring van de Bloedgevers Pittem-Egem al lange tijd zeer goed werk leveren”, zegt Johny. “We bestaan nu 32 jaar en sinds vijf jaar heb ik de voorzittershamer overgenomen van dokter Filip Martens. We zijn op dit moment met elf bestuursleden, waarvan helaas de gemiddelde leeftijd 69 jaar is. Ook bij ons is er dus dringend nood aan verjonging.”

“Er werd ons de voorbije jaren diverse malen voorgesteld om toe te treden tot de Rode Kruisafdeling van Tielt of Meulebeke, maar tot op vandaag hebben we bewust de boot afgehouden. We zijn met de Vriendenkring onafhankelijk en willen dit voorlopig ook zo houden. Als we een Rode Kruisafdeling zouden worden, moeten we ook EHBO-cursussen organiseren en we beperken ons liever tot het goed organiseren van de bloedinzamelingen.”

Vierde plaats in West-Vlaanderen

Johny was zelf blij verrast toen hij enkele weken geleden op de radio hoorde dat in Pittem 6,02 % van de inwoners bloeddonor is.

“We staan daarmee op de vierde plaats in West-Vlaanderen en de achtste plaats in heel Vlaanderen. Concreet betekent dit dat 333 Pittem- en Egemnaren geboekt staan als bloedgever. Dat is voor ons een teken dat we goed bezig zijn.”

“Het coronavirus kan niet via het bloed worden doorgegeven, dus bloedcollectes gaan toch door”

“Dit aantal komt niet uit de lucht vallen maar is het resultaat van heel wat inspanningen. We stimuleren onze bloedgevers om vrienden en familie te overhalen om het ook te doen, want mond-tot-mondreclame werkt het snelst. We krijgen van de gemeente ook etiketten met de adressen van achttienjarigen, die allemaal een brief met informatie in de bus krijgen.”

“Daarnaast zit er in de tas met geschenken voor nieuwe inwoners telkens een brief met informatie, zodat de nieuwelingen die willen bloed geven meteen weten waar ze hiervoor terechtkunnen.

“Iedereen die komt bloed geven, krijgt elke keer een klein cadeautje in de vorm van fruit, een bloemetje of een ijsje. Al deze inspanningen leveren zeker resultaat op, want het valt echt wel op dat bij de bloedgevers in onze gemeente heel veel jonge mensen tussen 18 en 40 jaar zijn.”

Blijf bloed geven!

“Het is belangrijk dat iedereen onthoudt dat bloed geven echt wel levensnoodzakelijk is. Op dit moment is het zo dat 70 % van de bevolking vroeg of laat bloed zal nodig hebben en dat maar 3 % van Vlaanderen ook bloed geeft. Het Rode Kruis wil dit percentage optrekken naar 4 % en binnen onze afdeling willen we er zelfs naar streven om dit jaar met 7 % te eindigen.”

Het is echter een feit dat we merken dat de commotie rond het coronavirus bij veel mensen het idee doet ontstaan dat er nu geen bloed kan gegeven worden. Niets is echter minder waar. Het is zo dat het virus niet via het bloed kan overgedragen worden en daardoor vinden de bloedcollectes gewoon verder plaats.”

“Uiteraard dienen extra voorzorgen genomen te worden, die tot de normale raadgevingen behoren. Aan iedere bloedgever wordt gevraagd om voor de donatie goed de handen te wassen. Indien nodig, worden er mobiele wasbakken voorzien. Na iedere afname dient het afnamepersoneel eveneens de handen te wassen. Er zal ook rekening gehouden worden met de veilige tussenruimte van één meter. Wie zich niet goed voelt, kan uiteraard beter niet langskomen.”

Praktisch

We roepen daarom iedereen op om bloed te komen geven. Dit kan nog in Egem op 24 maart van 16.30 tot 20 uur. Het is overigens even belangrijk om plasma of bloedplaatjes te geven. Bloed kan je slechts elke drie maanden geven, maar plasma kan zelfs elke 14 dagen. Dit kan onder andere in het Donorcentrum in de Ooststraat 148 in Roeselare (vlakbij het station) van maandag tot donderdag, van 8.30 tot 20 uur en op vrijdag tot 12 uur.” (JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier