Vriendenkring Para-Commando Menen organiseert Project ‘Cadet’

De deelnemers van Project ‘Cadet’ hebben er een leerrijke ervaring op zitten. © Carlos Berghman
Redactie KW

Negen jongeren namen dit jaar deel aan de tweede editie van het project ‘Cadet’ van de Vriendenkring Para-Commando Menen. Onder het motto ‘Become one of us’ werden de kadetten vier zaterdagen lang ingewijd in het leven als paracommando. Na afloop ontvingen ze tijdens de familiedag hun brevet uit handen van kapitein Simon Devos.

De eerste training startte al op vrijdagnacht met een twaalf kilometer lange nachtoefening. Op zaterdagvoormiddag werden de jonge kadetten fysiek getest: rug-, buik- en armspieren werden stevig op de proef gesteld. In de namiddag stond een hoogteproef op het programma. Een 20 meter hoge klim langs een touwladder werd gevolgd door de rappél, een verticale afdaling langs een touw. Als toetje kregen ze nog een afmattende hindernisloop voorgeschoteld. “Na afloop zaten onze kadetten allemaal fysiek op het einde van hun bobijntje”, weet projectcoördinator Gerard Moerman. “We zijn geen rekruteringscentrum. Wel willen we de jongeren motiveren en hen voorbereiden op een opleiding als paracommando of een andere defensietak. Minstens even belangrijk als het fysieke aspect is de kameraadschap. Acht van onze oud-para’s offerden vrijwillig hun zaterdagen op om dit project te doen slagen. Vorig jaar telden we dertien kadetten, vijf van hen zitten nu in het leger. Van onze huidige lichting ging er vorige week al eentje binnen. Dit jaar mochten ook meisjes meedoen, maar helaas hadden we alleen mannelijke kandidaten.”

Angst overwinnen

Eén van de deelnemende kadetten is Quinten Saelens (17) uit Geluwe, die een opleiding defensie en veiligheid volgt aan het MSKA Roeselare. Hij toonde zich erg tevreden over de vierdaagse. “De sfeer was uitstekend. Iedereen hielp elkaar, we lieten niemand achter. De fysieke testen heb ik erg goed doorstaan. Voor mij was de hoogteproef de grootste uitdaging. Tijdens de rappél blokkeerde ik enkele keren. Maar dankzij de aanmoedigingen van de anderen kon ik mijn angst overwinnen. Ik vond het erg tof om te doen en heb hier heel veel bijgeleerd. Het is mijn bedoeling om later in het leger te gaan, liefst als paracommando.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier