Vriendengroep uit Ieper overhandigt cheque aan vzw Auxilia

Zittend Jelle Provoost en Roos Dedulle. Rechtstaand dr. Hanne Vandevivere van AZ Groeninge, Bart Rambour met zoontje Gust, Benjamin Meire van Agristo Wielsbeke, Lise Vandevivere en Kevin Theetaert die instonden voor de verkoop in Gent en Kortrijk. (foto EG)
Zittend Jelle Provoost en Roos Dedulle. Rechtstaand dr. Hanne Vandevivere van AZ Groeninge, Bart Rambour met zoontje Gust, Benjamin Meire van Agristo Wielsbeke, Lise Vandevivere en Kevin Theetaert die instonden voor de verkoop in Gent en Kortrijk. (foto EG)
Redactie KW

Eind 2020 verkocht een vriendengroep zelfgemaakte Picon onder de noemer ‘Amerci’ ten voordele van Auxilia vzw, een organisatie die ervoor zorgt dat jongeren en volwassenen les kunnen volgen. Een bedrag van liefst 4.555,35 euro werd nu overhandigd aan Roos Dedulle van vzw Auxilia.

“Als hechte vriendengroep hebben we de voorbije kerstperiode gebruikt om onze schouders te zetten onder een goed doel”, vertelt Jelle Provoost van Sitra Ieper.

“Wij kozen voor vzw Auxilia, een vrijwilligersorganisatie die helpt met studiebegeleiding bij kinderen in kansarmoede. Via Tilde Leeuwers, die als vrijwilliger voor Auxilia werkte, werden diverse netwerken aangesproken. Wij kregen heel wat steun en werden gesponsord door Agristo Wielsbeke, Studio Rambour Ieper, Plastinox Kortrijk, Beenhouwerij Decupere Beselare en Niels De Byser en Ides Rambour Zonnebeke. Op die manier lukte het ons om in coronatijden toch een leuke som bij elkaar te brengen.”

Vrijwillige lesgevers

“Auxilia is een organisatie van vrijwillige lesgevers. Er wordt les gegeven aan kinderen, jongeren en volwassenen bij wie de extra hulp vanuit het onderwijsaanbod niet voldoende is”, vertelt Roos Dedulle die al 30 jaar regiocoördinator en lesgever is voor Auxilia.

“Auxilia Ieper telde in 2021 in de regio een 40-tal leerlingen, vooral kinderen en jongeren. De vraag naar Nederlands voor anderstaligen, basisvakken en huiswerkbegeleiding neemt jaarlijks toe. De betrokken personen worden naar ons doorverwezen door scholen, CLB, CAW, thuisbegeleidingsdiensten, opvangdiensten of jongeren komen zelf hulp vragen. Het gaat om mensen met een leerachterstand, ADHD, een verstandelijke of fysieke beperking. Ook aan gedetineerden wordt les gegeven. Anderzijds neemt de vraag naar Nederlands voor anderstaligen toe. We hebben dus meer vrijwilligers nodig, maar hebben ook meer kosten.”

Vrijwilligers gezocht

“Momenteel zijn er een 40-tal lesgevers in de regio actief maar vrijwilligers zijn zeker welkom”, aldus Dedulle. “Door corona zijn de vrijwilligers niet allemaal actief meer. Gelukkig kunnen we een beroep doen op studenten die vanuit Vives Kortrijk gestimuleerd worden om bij Auxilia aan de slag te gaan. Lesgevers moeten geen pedagogisch diploma hebben maar ze moeten wel minstens secundair onderwijs gevolgd hebben. Ze moeten open staan voor sociale contacten en de noodzakelijke kennis en vaardigheid hebben. De relatie met de leerling staat voorop: het moet klikken en er moeten kansen zijn op succes. Het uiteindelijke doel wordt misschien niet altijd gehaald, maar dat maakt dit vrijwilligerswerk zo boeiend. De afloop van de lessen is niet te voorspellen, maar een impact hebben ze altijd. Een klein succes kan grote gevolgen hebben voor de leerling. Zelfs een mislukking kan positief zijn”, zegt Dedulle, die met het geld schoolmateriaal, laptops en tablets zal kopen voor de vrijwilligers.

(EG)

Info: Roos Dedulle, 0499 24 54 71, rdedulle@hotmail.com.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.