Vriendengroep start onder de noemer Lucht met muziektheater voor kleuters

We herkennen v.l.n.r. Stijn Minne, Dries Pattyn, Tine Bouckhuyt en Evelien Cavynt. Angelo Maes en Lena De Grootte ontbreken. © Luc
Redactie KW

Lucht geeft niet enkel zuurstof, lucht laat kleuren en tinten zien in het uitspansel, lucht biedt de mogelijkheid nieuwe horizonten te ontdekken. Maar naast dit alles staat ‘Lucht’ sinds kort ook synoniem voor een (k)luchtig muziektheater voor kleuters, gebracht door een zeskoppige, enthousiaste vriendengroep uit onze regio. ‘Lucht’ is eveneens de titel van hun eerste productie, waarmee ze de kleuters zullen begeesteren.

“Het idee om met een kleutertheater van start te gaan, sluimerde al enkele jaren in ons hoofd”, opent Evelien Cavynt uit Schuiferskapelle, lid van Lucht. “Ik werk als ergotherapeute in het dienstverleningscentrum Heilig Hart in Bachte-Maria-Leerne (Deinze). Daar komen we dagelijks in contact met kinderen met een beperking en wanneer er toneel of muziek met hen gedeeld wordt, merken we dat ze daar volledig in op gaan. Helaas blijft in veel gevallen een dergelijk initiatief beperkt tot een week. Samen met nog enkele andere collega’s ontkiemde bij ons de gedachte om zelf met een theaterteam van start te gaan dat zich zou toeleggen op theatervoorstellingen speciaal op maat voor kleuters, zeg maar voor pagadders van 3 à 4 jaar en ouder. Op die manier werd Lucht geboren.”

Magie van het woord

Aan de doopvont van Lucht stonden Angelo Maes, technologisch activiteitenbegeleider, Lena De Grootte, yogaleerkracht, Stijn Minne, opvoeder in de ban van toneel, Dries Pattyn, sportieve muziekleerkracht en zijn vrouw Tine Bouckhuyt, enthousiaste kleuterleidster in Menen. “We kunnen dus stellen dat ons team bestaat uit gemotiveerde mensen die werken in het (buitengewoon) onderwijs en in de sociale sector“, zegt Evelien Cavynt. “Hun gemeenschappelijke passie voor muziek, toneel en kinderen en hun onderlinge vriendschap vormen daarbij het cement.”

Met melodietjes en liedjes nemen we de kleuters mee naar een betoverende sterrenwereld – Dries Pattyn

“Ik ervaar dagelijks hoe kleuters begeesterd zijn door de kracht van muziek en de magie van het woord”, neemt Tine Bouckhuyt, kleuterleidster in Blijdhove Menen, over. “Met Lucht hebben we op voorhand enkele verhaallijnen uitgezet, melodieën gecomponeerd en teksten daarop geschreven. Er wordt in het stuk weinig gesproken, wel veel gezongen. Dankzij de ervaringen van de andere groepsleden kwamen we uit bij een boeiend muzikaal theaterstuk.”

“Ik was van meet af aan te vinden voor het idee om met muziektheater speciaal voor kleuters van start te gaan”, aldus Stijn Minne, opvoeder in het DVC Deinze en in de ban van toneel. “Het aanbod van stukken speciaal voor dit publiek is heel gering en dat geldt ook voor de gezelschappen die daarmee uitpakken. Daarenboven besteedden we veel aandacht aan zowel het inhoudelijke, het visuele als het auditieve.

Grote tent als decor

Dries Pattyn is muziekleraar die de passie voor muziek diep in zich draagt. “Met prachtige melodietjes en mysterieuze liedjes nemen we de kleuters mee naar een betoverende sterrenwereld”, vertelt hij. “We maken sterrenbeelden want een kind fantaseert als het naar boven kijkt, we visualiseren het magische moment tussen dag en nacht. Het geheel is een interactief gebeuren dat in ons decor, een grote tent waarin duisternis en licht heel goed tot hun recht komen, in scene wordt geplaatst. Dat biedt ons het voordeel dat we zowat in alle locaties kunnen optreden, van een zolderruimte tot op de bühne van een cultuurcentrum.”

“Tijdens de voorstelling zitten de kinderen bij ons op scene voor de tent”, klinkt het nog. “Ze worden echt opgenomen in het verhaal en beleven het dus van op de eerste rij. Als instrumentarium beschikken we over gitaren, accordeon, saxofoon, klokkenspel en klein percussiemateriaal. Daarnaast heeft de zang ook een grote inbreng.”

Praktisch

Op zaterdag 23 november treedt Lucht aan in Club 77 in de Brouwerijstraat 2 in Schuiferskapelle tijdens het sinterklaasfeest van de plaatselijke Gezinsbond. De voorstelling start om 16 uur stipt. Info: 0499 22 24 56.

Info: info@muziektheaterlucht.be, www.muziektheaterlucht.be of via Dries Pattyn, 0486 65 60 71.

(Luc Bouckhuyt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier