Vriendengroep organiseert eerste Stadens kampioenschap petanque

Het organiserende viertal hoopt minimum 20 ploegen te mogen verwelkomen voor het eerste petanquetornooi No balls, No petanque. Op de foto zie je v.l.n.r. Jeffrey Hoorelbeke, Jasper Geirnaert, Jeroen Desseyn en Tom Geirnaert. (foto JCR) © (foto JCR)
Redactie KW

Vier vrienden organiseren op zondag 1 september ‘No balls, No petanque’, een luchtige petanquewedstrijd die de baseline ‘Eerste Stadens kampioenschap voor elite gooiers zonder contract’ meekreeg. Plaats van het gebeuren is het Eugène Dermautpark.

“No balls, No petanque” is het geesteskind van Jeroen Desseyn, Jeffrey Hoorelbeke en de neven Jasper Geirnaert en Tom Geirnaert.

“We spelen alle vier graag een spelletje petanque”, vertelt Jeroen Desseyn. “Toen we twee, drie jaar geleden met een aantal mensen een spelletje petanque speelden, kregen we het idee om een tornooi te organiseren in Staden.”

“We zijn niet direct echte fervente petanquespelers, maar gooien bij mooi weer wel allemaal graag een balletje”, weet Tom Geirnaert. “Bij mooi weer is het ideaal om ‘s avonds petanque te spelen met een goed glas erbij. Het is dan ook niet zo dat we in een petanquevereniging zitten of plannen hebben om er een op te richten. Voor de organisatie van ons petanquekampioenschap hebben we ook niet echt een vereniging met een bestuur en zo opgericht. We zijn meer een vriendenclub.”

“Eigenlijk is Tom de meest fervente speler van ons vier”, stelt Jasper Geirnaert, “Hij heeft thuis een petanquebaan.”

Dermautpark is ideale locatie

De vier vrienden kozen er voor om ‘No balls, No petanque’ te laten plaatsvinden in het Eugène Dermautpark. “Het is de ideale locatie”, stelt Tom Geirnaert. “In het park zijn er petanquepleinen voorhanden. Daarnaast kunnen we er het voormalige stationsgebouw in de onmiddellijke nabijheid van het petanqueplein huren. Daar is alle nodige accommodatie zoals bijvoorbeeld toiletten beschikbaar, terwijl er voor de kinderen ook een speelpleintje is.”

“De organisatie moet een beetje ludiek blijven”, pikt Jasper Geirnaert in. “Dat betekent evenwel niet dat er niet juist gespeeld moet worden. Daarom hebben we een reglement opgesteld. Als je dat niet hebt, krijg je discussie. De ene speelt het spel immers zus, de ander dan weer zo. Op die manier hebben we duidelijke regels.”

De vier organisatoren zorgen er ook voor dat zowel spelers als toeschouwers geen dorst hoeven te lijden. “Er is een Ricardbar en een Vylmerbar voorzien”, vertekt Jeffrey Hoorelbeke. “Vylmer is een ambachtelijk aperitief uit de Provence. Daarnaast zijn er uiteraard ook andere dranken te verkrijgen en zorgen we voor een terras. Voor de kinderen plannen we een springkasteel, terwijl ze ook gebruik kunnen maken van de speeltuigen in het park.”

“We denken dat we ook wat kermisgangers naar ons terras zullen kunnen lokken, al organiseren we onze wedstrijd niet in het kader van de kermis. We hebben de datum eigenlijk gekozen omdat die toevallig voor ons alle vier pastte en niet in functie van de kermis.”

“De naam van ons evenement – No balls, No petanque hebben we gekozen omdat je nu eenmaal geen petanque kan spelen zonder ballen”, lacht Jeroen Desseyn. De vier zeggen niet echt hoge verwachtingen te koesteren omtrent de opkomst.

Bij mooi weer is het ideaal om ‘s avonds petanque te spelen met een goed glas erbij

“We zouden graag 20 ploegen zien opdagen”, verduidelijkt Tom Geirnaert, “Die moeten wel vooraf – tegen ten laatste 28 augustus – inschrijven.”

“Elke ploeg bestaat uit minimum twee en maximum drie spelers. We moeten immers vooraf poules kunnen maken. Al mogen deelnemers eigenlijk ook nog de dag zelf inschrijven.”

Geschenk voor elke deelnemer

“We laten de deelnemers ook niet in categorieën spelen. Dames, heren, ouderen of jongeren spelen allemaal samen. Iedere deelnemer krijgt een geschenkje. Voor de winnaar is naast een beker ook een mooie prijs voorzien.”

‘No balls, No petanque’ vindt op zondag 1 september vanaf 13 uur plaats in het Eugène Dermautpark. Ploegen betalen 8 euro deelnemingsgeld. Inschrijven kan via 0473 21 30 27 of via noballsnopetanque@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier