Vriendengroep lanceert gezelschapsspel waarin kinderen en ouders strijden voor schermtijd

Wannes Vandenbussche, Pieter Huyghe, Ruben De Mesmaeker en Bart Meese, de makers van Schermstrijd. © JOKE COUVREUR foto JC
Bert Vanden Berghe

Vier vrienden uit Tielt en Kortrijk richten met Spellmakers een eigen spelletjesbedrijf op. Het prototype voor hun eerste spel is al helemaal klaar. Daarin kunnen kinderen strijden voor schermtijd. Vanaf volgende zomer hopen ze ons land ermee te veroveren.

Bij heel wat gezinnen met jonge kinderen is het een veelvoorkomende discussie: hoe lang mogen ze nu precies op hun tablet of spelconsole? “In de coronacrisis werkten veel ouders van thuis uit, dus werden er daar alleen maar meer vragen over gesteld”, aldus Bart Meese. Bij de 32-jarige online marketeer uit Gent, die jarenlang in Tielt woonde, ging een lichtje branden. Hij kreeg het idee om er een gezelschapsspel rond te maken, waarbij je wat quality time hebt zonder schermen én tegelijkertijd schermtijd kan verdienen. Het beste van twee werelden dus.

Bart klopte met zijn idee aan bij Pieter Huyghe (34) uit Tielt, die werkt als agile coach. Hij was meteen voor het idee gewonnen. De twee kwamen terecht bij Wannes Vandenbussche (27) en Ruben De Mesmaeker (28), respectievelijk verpleger en grafisch ontwerper bij AZ Groeninge Kortrijk. Bart zat ooit met de broer van Ruben in klas. Wannes en Ruben waren zelf al een paar jaar bezig met een eigen spel te ontwikkelen. “To The Moon And Back is een spel dat bijzonder complex was om te maken, ook al omdat we met een draaiend spelbord zaten”, aldus Wannes. “We hebben geprobeerd om via crowdfunding het spel in de markt zetten, maar dat bleek niet simpel.”

Succesvolle test

Het viertal besloot hun gezamenlijke kennis te bundelen en richtten meteen ook een eigen uitgeverij op: Spellmakers. “Er is dus inderdaad een plan op lange termijn”, aldus Meese. “Het eerste spel dat we dus in de markt zetten is Schermstrijd. Concreet kan je zelf kiezen voor hoeveel schermtijd je speelt. De kinderen willen er zoveel mogelijk verzamelen en de ouders willen er zoveel mogelijk afsnoepen. Met kaarten en een dobbelsteen moet je een code vormen, waarmee je de schermtijd kan vastkrijgen.”

Er werd een halfjaar gewerkt aan het prototype van het spel. “Heel vaak op afstand”, aldus Bart. “Oorspronkelijk gebruikten we zelfs Monopoly-kaarten, waarop we onze webcams richtten, om zo het spel verder te ontwikkelen. Het grote voordeel is dat we elk onze eigen skills hebben, die van pas kunnen komen. We vullen elkaar perfect aan. Eenmaal het spel op punt stond, hebben we heel wat gezinnen aangesproken om het mee te testen. Dat was een succes en schonk ons vertrouwen om verder te doen.”

Digitaal verlengstuk

De twee zijn volop bezig met een digitaal verlengstuk. In samenwerking met de hogeschool VIVES komt er ook een app, waarmee je de schermtijd meteen kan implementeren. Er kunnen ook notificaties op verschijnen, met alternatieve activiteiten. “We kwamen ook in contact met Cartamundi, een Belgische wereldspeler op vlak van kaartspelen. Zij stapten graag mee in ons verhaal”, klinkt het.

“De bedoeling is dat we na Schermstrijd ook To The Moon And Back in de markt kunnen zetten”, aldus Wannes. “We zijn ervan overtuigd dat Schermstrijd een goeie opstap is en we kunnen snel schakelen. Sinds kort kunnen mensen Schermstrijd al in voorverkoop aankopen. We verwachten om wellicht tegen volgende zomer volledig in productie te kunnen gaan. Ondertussen zijn we in ons hoofd al volop nieuwe spelideeën aan het bedenken. We hebben een langetermijnvisie in ons hoofd. Gezelschapsspelen zijn altijd populair geweest en zeker sinds de coronacrisis sterk aan het boomen. Het is hét moment om op die kar te springen. Wie weet kunnen we straks met Schermstrijd wel internationaal gaan. Aan ambitie ontbreekt het ons niet, nee.” (lacht)

Alle info vind je op www.schermstrijd.be. Het spel kost 19,99 euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.