Vriendengroep De Mazoutstokers in de bres voor baby met kanker

De Mazoutstokers met achteraan v.l.n.r. Edward Laga, Jens Maes, Steven Baudoncq, Steven Vandenhende, Chiel Vanrenterghem, Nick Lanckriet, Steven Parmentier, Sam Delmeiren, Jens Verstraete en Lars Vandenborre. Vooraan zien we v.l.n.r. Wesley Masschelin, Kevin Vanderheyden, Philippe Dehem, Jonas Callens, Shana De Vreese, Ruben Vanpamel, John Bekaert en Thomas Provijn. Afwezig: Brendy Tsas, Geoffrey Deforche, Sven Bytebier, Nandino Speybrouck, Nick Balcaen, Rudy Bastiaen, Simon De Rijcke, Thomas Schelstraete en Tom Verstraete. © JV
Redactie KW

Een kwaadaardige kanker heeft de bijna eenjarige Evelyn getroffen. Op zaterdag 12 oktober organiseert vriendengroep De Mazoutstokers met tentakels in de provincie van Waregem tot Ruiselede daarom voor haar de truckshow ‘De Mazoutstokers with a heart for Evelyn’ op het industrieterrein van Ruiselede. “Zo willen we ons steentje bijdragen aan de kosten van de behandelingen en de medicatie”, klinkt het bij de initiatiefnemers.

“Een twee à drietal weken geleden heeft de getroffen werknemer, die anoniem wenst te blijven, mij ingelicht over zijn privésituatie”, aldus medeorganisator Jonas Callens uit Ruiselede (28). “Zijn dochtertje, die nog niet de leeftijd van één jaar heeft bereikt, kampt met een kwaadaardig gezwel van ettelijke omvang in de liesstreek. Ik heb zelf een dochtertje, zoiets slaat in als een bom”, aldus de zelfstandige van Terraca, een bedrijf gespecialiseerd in blazen van daktuinsubtraten waarin beplanting van een groendak groeit.

De meeste leden hebben kinderen en kunnen zich perfect in deze situatie inleven

Ondertussen is de situatie wel stabiel geworden. “Maar de kosten voor de behandelingen en de medicatie lopen heel hoog op. Wekelijks krijgt het meisje een chemokuur. Op de dag dat ik het nieuws vernam, heb ik direct onze vriendengroep De Mazoutstokers via WhatsApp ingelicht en gepolst of we niets kunnen doen. Iedereen was meteen akkoord. De werknemer in kwestie is geen lid van De Mazoutstokers, maar we behandelen hem wel zo. Bovendien heeft hij op professioneel vlak al veel gedaan voor mij”, is Jonas Callens dankbaar.

100-tal vrachtwagens

De vrienden willen iets organiseren met als doel een zo groot mogelijk bedrag inzamelen. “Elke bijdrage is noodzakelijk. Zowel geld als naturaprijzen voor de tombola. Op zaterdag 12 oktober vindt er een minitruckshow plaats op het industrieterrein van Ruiselede. We mikken op een 100-tal vrachtwagens, maximaal kunnen we er 200 toelaten. De toegangsprijs bedraagt 15 euro voor een truck. Naast de show zal er ook randanimatie aanwezig zijn. Bovendien is de benefiet voor iedereen toegankelijk en voor bezoekers is de toegang gratis.”

Steven Parmentier uit Waregem is een van de voortrekkers van het initiatief. “Ik heb een zoontje Tomas, hij heeft twee beperkingen. Hij is blind geboren en kan niet stappen, waardoor hij in rolstoel zit. Veel van mijn vrije tijd gaat naar hem, maar dat doe ik met alle liefde”, vertelt Steven. “Hij is ook gepassioneerd door trucks. Voor Tomas heb ik vijf jaar geleden een voetbaltornooi in combinatie met een barbecue georganiseerd in en rond het ontmoetingscentrum van Nieuwenhove. Met een 600-tal aanwezigen was het een groot succes. De opbrengst werd gebruikt voor aankopen zoals een rolstoel of een traplift. Het vergde toch een jaar voorbereiding, terwijl we nu slechts enkele maanden hebben. Het is belangrijk om realistisch te blijven. Hopelijk kunnen we rekenen op de steun van goede sponsors. Je kan de situatie van Evelyn niet vergelijken met die van mijn zoon. Bij Evelyn hangt immers haar leven ervan af. Dus er is 200 procent inzet nodig van iedereen”, benadrukt de Waregemse trucker.

Niet enkel het werk

“Rond de kerstperiode besloten we om de vriendengroep De Mazoutstokers op te richten”, vult John Bekaert uit Zulte aan. “De hoofdreden is het samenzijn van truckchauffeurs. Al snel werden we een hechte familie. We bestaan momenteel uit een 30-tal leden vooral tussen de 27 en 55 jaar en dat is voldoende. Iedereen past bij elkaar. Gezelligheid komt op de eerste plaats. Niet enkel het werk komt aan bod als gespreksonderwerp. In onze WhatsApp-groep geven we elkaar controles, files en ongevallen door. Maar ook over ons privéleven zijn we open tegenover elkaar. Het is heel spijtig wat er is gebeurd met Evelyn. We kunnen dat niet zo laten. De meeste leden hebben kinderen en kunnen zich perfect in deze situatie inleven.”

Hart op juiste plaats

“Naast de benefiet verkopen we pins en sleutelhangers ten voordele van het meisje”, zegt John met als bijnaam Baerdy. “Ik ben ondertussen 18 jaar truckchauffeur en ik heb er geen spijt van. Iedere dag op de baan is uniek met zowel positieve als negatieve ervaringen. Jammer genoeg worden truckchauffeurs vooral als wegpiraten of cowboys van de weg afgeschilderd. We zijn zogezegd de oorzaak van alle miserie in het verkeer. Maar de mensen zien niet dat wij eigenlijk de bevoorraders zijn van alles zoals het eten en het drinken in hun frigo. Met dit initiatief willen we tonen dat we het hart op de juiste plaats hebben.”

“Truckshows hebben altijd als prioriteit een goed doel, vooral voor kinderen”, vult Steven Parmentier aan. “Naast een gezellig samenzijn tussen de vele truckers die verbonden zijn door het truckersleven zijn natuurlijk ook toeschouwers welkom om de blinkende en ronkende vrachtwagens te bezichtigen. In België is het mogelijk om wekelijks een truckshow mee te maken. In Nederland zijn dergelijke evenementen héél populair. Zo zijn er op de truckshow in Assen een 2.000-tal vrachtwagens. Bovendien geldt er dan uitzonderlijk een selectieprocedure”, besluit Steven Parmentier. (Jonas Vandeputte)

Info: Facebookpagina ‘De Mazoutstokers’.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.