Vrienden spelen voor het eerst tegen elkaar in derby Sassport Boezinge – SC Zonnebeke

Voor Tom Hillewaere (links) en Jonas Vandermarliere wordt het zondag de allereerste keer in hun carrière dat ze tegen elkaar spelen. (foto EF)
Redactie KW

Naast een pittige derby wordt de wedstrijd tussen streekploegen SC Zonnebeke en Sassport Boezinge van komende zondag ook een eerste onderlinge confrontatie tussen de boezemvrienden Jonas Vandermarliere (34) en Tom Hillewaere (31). En zij zijn er allebei op gebrand om de andere te kloppen.

Jonas Vandermarliere (Sassport Boezinge ) en Tom Hillewaere (SC Zonnebeke) kennen elkaar al een tiental jaar en maken samen het mooie weer tijdens de zomertornooien met zaalvoetbalploeg Celtic/B&S Ecotechnieken. Beiden hebben al meer dan hun strepen verdiend in het voetbal, maar zondag staan ze voor het eerst tegenover elkaar in een officiële wedstrijd, meteen ook een beladen derby. Zowel voor SC Zonnebeke, dat als nieuwkomer in de reeks absoluut een zenuwslopende degradatiestrijd wil vermijden, als voor het ambitieuze Sassport Boezinge is een driepunter uitermate belangrijk. Jonas Vandermarliere en Sassport Boezinge trekken met een vier op zes naar de derby, Tom Hillewaere en SC Zonnebeke hopen een vervolg te breien aan de overtuigende 5-1-thuiszege op de openingsspeeldag.

Tom Hillewaere: “Ik heb zelf ook nog een seizoen bij Sassport Boezinge gespeeld in de toenmalige vierde klasse en ik weet hoe ambitieus die club is. Ze hebben zich ook fel versterkt, het is dus duidelijk wie zondag als favoriet aan de match begint. Boezinge pakte vier op zes en zal er op gebrand zijn om zondag de drie punten te pakken.”

Jonas Vandermarliere: “Wij stonden afgelopen zondag weer compleet en met een 3-0-zege tegen KFC Meulebeke deden we het nodige vertrouwen op. Het liep voetballend heel goed, de score kon zeker nog hoger opgelopen zijn. We moeten dus niet flauw doen, we trekken als favoriet naar Zonnebeke en met minder dan de drie punten zullen we niet tevreden zijn.”

“We hebben er een bak bier op verwed. En zou Jonas niet stoppen als hij verliest?” – Tom Hillewaere

Tom: “Wij rekenen op ons stevig defensief blok en hopen het Boezinge op die manier zo lastig mogelijk te maken. Voor ons was het eigenlijk een verrassing om naar eerste provinciale te promoveren, dé doelstelling is dan ook om zo snel mogelijk het behoud te verzekeren.”

Jonas: “Ik zag dat Zonnebeke op de openingsspeeldag met 5-1 won van KV Koksijde-Oostduinkerke, we zullen dus zeker op onze hoede zijn. En niet in het minst voor de aanvallende kwaliteiten van Zonnebeke, met name hun spits Tom Hillewaere.” (lacht)

Het is bovendien een match met een extra dimensie, jullie staan voor het eerst tegenover elkaar.

Jonas: “Dat is vooral de schuld van Tom! Met zijn kwaliteiten had hij eigenlijk altijd een paar reeksen hoger moeten spelen en dan zouden we mekaar wel al enkele keren tegengekomen zijn. Ik ben blij voor Tom dat hij eindelijk weer in eerste provinciale voetbalt. Het wordt zondag dus inderdaad een heel speciale match voor ons.”

Tom: “Niet in het minst omdat we er een bak bier tegenover gezet hebben. En ik meen me ook te herinneren dat Jonas beweerde te stoppen met voetballen mocht hij die weddenschap verliezen. Stoppen op een symbolisch dieptepunt zou dat zijn.” (lacht)

Jonas: “Laat het duidelijk zijn: stoppen is niet aan de orde. (lacht) Het is natuurlijk zo dat we mekaar absoluut willen kloppen, maar los van de onderlinge rivaliteit zijn de drie punten het belangrijkste. Na de match zullen we dan wel eens goed lachen en verbroederen en het over die bak bier hebben.”

Hoe schatten jullie elkaars kwaliteiten in?

Jonas: “Tom is een echte pivot, die de bal kan bijhouden en zo voor aansluiting kan zorgen. Een plezier om met zo’n spits samen te spelen. Hij is snel en doelgericht, beschikt over een meer dan degelijke techniek en met zijn lengte en traptechniek kan hij het elke verdediging moeilijk maken.”

“We moeten niet flauw doen: Boezinge is zondag favoriet” – Jonas Vandermarliere

Tom: “Jonas is op zijn beurt de perfecte ploegspeler, met zijn mentaliteit trekt hij de anderen mee om net dat extra procentje meer te geven. Een speler met heel veel voetbalverstand en ook buiten het veld iemand waar ik eigenlijk naar opkijk. Ik had hem eerlijk gezegd liever bij ons in de ploeg gehad.”

Komen jullie mekaar zondag ook op het veld tegen in de onderlinge duels?

Tom: “Jonas is niet van de grootsten. Als er een kopbalduel van komt, zal dat ongetwijfeld in mijn voordeel zijn.” (lacht)

Jonas: “Ik word bij Boezinge iets hoger op het veld uitgespeeld. Er zullen volgens mij dus weinig onderlinge duels zijn. En op de stilstaande fases hebben we dan weer andere spelers om Tom aan banden te leggen. Je moet dus vooral niet te veel hopen om mij in een rechtstreeks duel af te troeven.” (lacht)

Jullie voetbalden nooit samen, hoe groot is de kans dat het er ooit nog van komt?

Tom: “Het is er tot dusver inderdaad nooit van gekomen en nu we beiden gezegende dertigers zijn, wordt de kans er natuurlijk niet groter op. Wie weet, als we binnen een aantal jaar beslissen om enkele niveaus te zakken, dat we dan alsnog samen in een ploeg belanden.”

Jonas: “Ik denk dat je mij dan vooral zal overtuigen, omdat je een chauffeur nodig hebt. (lacht) Nee, het zou voor mij een groot plezier zijn om onze voetballoopbaan samen af te sluiten en er elke zondag nog een derde en vierde helft aan te breien.” (TVI)

Zondag 27 september om 15 uur: SC Zonnebeke – Sassport Boezinge A.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier