Vrienden riskeren twee jaar cel na dood van jonge moeder bij overdosis fentanyl

© iStock
Redactie KW

Twee mannen en een vrouw staan in de Brugse rechtbank terecht voor hun aandeel in de drugsdood van een jonge moeder. De Brugse vrouw stierf aan de gevolgen van een overdosis fentanyl. Het parket vordert celstraffen tot twee jaar.

Op 21 mei vorig jaar snelden de hulpdiensten naar een woning in de Balsemboomstraat in Brugge. De 24-jarige L.F. had er een hartstilstand gekregen en werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht. Acht dagen later verwittigde het ziekenhuis het parket omdat de artsen vermoedden dat de hartstilstand veroorzaakt was door een overdosis fentanyl, een krachtige pijnstiller die vele malen sterker is dan morfine. Die overdosis kostte de jonge moeder op 12 juni uiteindelijk ook het leven.

Vervalst doktersvoorschrift

Onderzoek wees uit dat de bewoners van het appartement, B.V. (30) en D.V. (34), slachtoffer L.F. en haar vriend K.V. (35) op de dag van de feiten waren tegengekomen op straat. Ze hadden het dakloze koppel in huis genomen en besloten om samen fentanyl te gebruiken. Met een vervalst doktersvoorschrift waren de mannen, D.V. en K.V., bij de apotheker om fentanylpleisters geweest. Daarna hadden B.V. en D.V. de gel van de pleisters geschraapt om de dampen vervolgens samen met hun partners in te ademen. “Het slachtoffer had al flink wat bier gedronken en verloor meteen het bewustzijn”, verduidelijkte de procureur. “Rond 22 uur verwittigden de beklaagden de hulpdiensten en met de hulp van de telefonist werd de reanimatie opgestart.”

Dochter opgevangen door grootmoeder

B.V. en haar vriend D.V. riskeren respectievelijk achttien maanden en twee jaar celstraf. Ook voor de vriend van het slachtoffer vroeg de procureur twee jaar cel. De drie gaven hun aandeel in de feiten toe en drongen aan op een voorwaardelijke celstraf. Advocaat Kris Vincke legde evenwel een deel van de verantwoordelijkheid bij het slachtoffer. “Bij het innemen van dergelijke drugs is er altijd een bepaalde mate van risico-aanvaarding”, stelde hij. Het dochtertje van het slachtoffer wordt nu opgevangen door haar grootmoeder, die zich burgerlijke partij stelde in de zaak en een schadevergoeding eist. De uitspraak volgt op 23 maart. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier