Vrienden herdenken vermiste duikers Kurt en Nathalie met ‘Bal des Amis’

Het viertal achter het 'Bal des Amis' op zaterdag 16 november ter ere van de vermiste Kurt Huberecht en Nathalie Fiers: v.l.n.r. Frederik Decock, Vincent Vandekerckove, Stéphanie Van Den Heuvel en Luk Brutin. © foto JS
Johan Sabbe

De noodlottige duik in de Noordzee van Kurt Huberecht (53) en zijn vriendin Nathalie Fiers (36) op die vreselijke zondag 15 september blijft familie en vrienden zwaar beroeren. Ook omdat de lichamen van het vermiste koppel na al die weken nog niet zijn komen bovendrijven en het niet eens zeker is dat zoiets zal gebeuren, gezien hun zware duikersuitrusting. Vier vrienden organiseren op zaterdagavond 16 november vanaf 19 uur in Hostellerie ‘t Gravenhof het ‘Bal des Amis’ als eerbetoon aan de vermiste Kurt en Nathalie.

Het initiatief gaat uit van de Torhoutenaren Frederik Decock (een van de allerbeste vrienden van het koppel), Vincent Vandekerckove alias dj Vince (een hechte collega-dj van Kurt) en Gravenhof-zaakvoerder Stéphanie Van Den Heuvel (die al ettelijke jaren heel close met Kurt was). Ze worden bijgestaan door priester Luk Brutin, die Kurt en Nathalie weliswaar niet goed gekend heeft, maar vriend aan huis is bij Stéphanie. Er is veel om Luk te doen geweest als vroegere pastoor van Zwevezele. Zijn onenigheid met het bisdom Brugge werd breed in de media uitgesmeerd, maar is sinds enkele maanden bijgelegd.

Bezorgdheid tonen

Twee dagen na het drama in zee organiseerde Stéphanie samen met enkele vrienden al een wake aan het huis van Kurt Huberecht in de Ruddervoordestraat. Dat gebeurde met volle instemming van de familie en dat is ook voor het Bal des Amis het geval. “We hadden nu een nieuwe wake kunnen organiseren, maar we vonden het passend om Kurt en Nathalie op een andere wijze te herdenken”, zegt Stéphanie. “Kurt was performer, dj, goochelaar en illusionist en Nathalie zong in twee muziekgroepjes. Beiden maakten bijgevolg volop deel uit van de amusementswereld. En dus willen we hen eren met een avond zoals zij het zonder enige twijfel zelf zouden willen. Tegelijkertijd willen we onze grote bezorgdheid tonen ten aanzien van hun familie. Twee jaar geleden heeft Kurt me gevraagd of ik, mocht er hem ooit iets overkomen, in geen geval zijn zoon Arnaud (nu 9 jaar) aan zijn lot zou overlaten.”

Het Bal des Amis start op zaterdag 16 november om 19 uur met een ontvangst en enkele acts door de komiek Tom Saeys, nog een goede vriend van Kurt. Na de receptie met hapjes volgt een film waarin alle vrienden van het vermiste koppel voorkomen. Daarna worden de voorgerechtjes en een barbecue geserveerd met tussendoor optredens door de dj’s Zora en Vince. Er is tevens een dessertbuffet voorzien, gevolgd door een dansavond met muziek waar Kurt en Nathalie dol op waren. Elke aanwezige krijgt een kleine magneet met een foto van het koppel. Om als blijvende herinnering ergens in huis op te hangen.

Denken, danken, dromen

“Gedenken bestaat uit drie dingen”, verwoordt Luk Brutin het. “Denken, danken en dromen. Vooreerst denken aan Kurt en Nathalie. Aangezien er geen spoor van beiden meer is, kan er geen echte uitvaartwake plaatshebben en blijft de onzekerheid knagen. Zij die inschrijven voor dit evenement tonen dat ze de familie en vrienden een warm hart toedragen. Daarmee zeggen ze: Kurt en Nathalie zijn enkel uit ons gezichtsveld verdwenen, niet uit ons hart en onze gedachten. Dit is een noodzakelijke vorm van verwerking.”

“We willen Kurt en Nathalie ook danken voor al het goede dat zij hebben verricht. Voor hun talent en voor hun manier van zijn. Gedenken is ten slotte ook dromen. Ervan uitgaan dat de dood niet het laatste woord heeft. Het positieve en het hoopvolle in de verf zetten, hoe lastig ook.”

Deelnemen aan het ‘Bal des Amis’ kost 69 euro. Inschrijven via decockfre@telenet.be, 0473 84 87 92, of djvince70@gmail.com, 0495 88 77 12.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier