Vrienden herdenken Pepijn met wandeling van 65 km: “Maak problemen bespreekbaar”

Clarine Coene en Geert Janssens (De Kiste), Robbe Vander Meulen, Dries Buyse, Tibo De Soete, Simon Demuynck en Leander De Grande maken zich klaar voor de benefietwandeling 'Kistel stapt zich stijf voor het goede doel'. © LDW
Redactie KW

De Tieltse cafévoetbalploeg Kistel Palace trekt op vrijdagavond 13 september richting Veurne om er de 65 kilometer terug naar Tielt te wandelen. Een hele sportieve uitdaging, maar met een mooi doel. “Drie jaar geleden verloren we onze vriend Pepijn aan zelfdoding. We willen hem herdenken met deze benefiet én mentaal welzijn bij jongeren bespreekbaar maken.” Het resultaat? ‘Kistel stapt zich stijf voor het goede doel.’

Drie jaar geleden lachte het leven een groep 19-jarige jongens uit het Tieltse nog toe. “We hadden beslist om allemaal samen lid te worden van de cafévoetbalploeg Kistel Palace”, vertelt Simon Demuynck uit Tielt. “We waren een groep eerstejaarsstudenten in Gent, kwamen allemaal uit de buurt van Tielt en het leek ons leuk om dat samen te doen. In september zou de ploeg van start gaan, maar in juni stapte onze vriend Pepijn Buyse uit het leven.” De Meulebeekse jongeman was toen 19 jaar oud. Zijn beslissing kwam voor familie en vrienden als een donderslag bij heldere hemel.

Elkaar opzoeken als het minder gaat

“Het heeft echt een gigantische impact op ons gehad”, gaat Robbe Vander Meulen uit Tielt verder. “Net omdat het ook zo onverwacht kwam. Drie jaar later babbelen we nog geregeld over Pepijn en de dingen die hij leuk vond. We hebben ook geleerd om elkaar op te zoeken als het minder goed gaat. Dat is ook wat we naar buiten toe willen uitdragen: zorg voor elkaar, ook als het moeilijk gaat. Maak problemen bespreekbaar.”

Grenzen verleggen

Om die reden besliste de vriendengroep om een benefiet op poten te zetten. Het resultaat is ‘Kistel stapt zich stijf voor het goede doel’, een nachtelijke wandeling van maar liefst 65 kilometer. “We zochten naar iets wat voor ons een echte uitdaging was”, legt Leander De Grande uit Wingene uit. “Een unieke activiteit die ook onze eigen grenzen kon verleggen. Niemand van ons heeft namelijk al meer dan 15 kilometer gewandeld.”

Heel trots dat zijn vrienden mentaal welzijn bij jongeren in de kijker zetten – Dries Buyse, papa van Pepijn

De groep vertrekt op vrijdagavond 13 september met de laatste trein richting Veurne. Van daaruit wandelen ze terug naar Tielt. “Dat wordt dus een tocht van 65 kilometer, met negen stops tussendoor. Daar zullen ouders, sponsors en vrijwilligers zorgen voor eten en drinken, maar ook hun best doen om de moraal weer op te krikken.”

Pepijn Buyse.
Pepijn Buyse.© gf

Op zaterdag hoopt de groep tegen 17 uur weer aan De Kiste in Tielt te staan, hun stamcafé. “We zijn de route nog aan het bekijken, want we willen die zoveel mogelijk over mooie knooppunten laten gaan”, geeft Tibo De Soete uit Tielt nog mee. “Er rijdt ook een volgwagen mee, voor wie het moeilijk krijgt. In De Kiste wacht ons dan een fijne barbecue, waar ook vrienden en familie naartoe komen. Alle supporters zijn trouwens welkom.”

Zowel de nachtelijke wandeling als de barbecue staan immers open voor iedereen. “We beseffen wel dat 65 kilometer lang is”, vertelt Simon. “Daarom kunnen mensen ook 10 kilometer voor de eindmeet inpikken. Dat zal vanuit Egem zijn. Via sms zullen die wandelaars verwittigd worden hoe laat we op dat punt zullen aankomen.”

Sponsoring

De opbrengst van de wandeling en de barbecue gaat naar Tejo Roeselare, een vereniging die jongeren een professioneel luisterend oor biedt. “We kozen bewust voor een initiatief dat dicht bij Tielt ligt, maar dat ook erg laagdrempelig is”, legt Robbe uit. “We hopen dat mensen via onze benefiet de werking van Tejo beter leren kennen en dat jongeren weten dat ze ergens terecht kunnen. Tejo focust zich op jongeren van 10 tot 20 jaar, een leeftijdscategorie waar ook Pepijn nog onder viel.”

Sponsors zijn trouwens nog steeds welkom. De groep is vooral op zoek naar mensen en bedrijven die in natura kunnen sponsoren met eten en drinken op een van de negen stops tijdens de wandeling.

Broer en papa wandelen mee

Een van de wandelaars die zijn tanden zet in de 65 kilometer is Dries Buyse, de papa van Pepijn. “Ik vind dit een heel tof initiatief”, geeft hij mee. “Ik ben blij en heel trots dat zijn vrienden dit voor hem willen doen én dat ze mentaal welzijn bij jongeren in de kijker willen zetten. Natuurlijk is het voor mij altijd een confrontatie om die bende jonge gasten te zien zitten, zonder Pepijn erbij. Pepijns broer Tijl speelt trouwens nu ook in de ploeg en hij wandelt straks ook mee.”

Praktisch

Wie de uitdaging wil aangaan en meewandelt, betaalt 20 euro. Als je wil blijven voor de barbecue wordt dat 30 euro. Wie enkel naar de barbecue komt, betaalt 16 euro. Inschrijven kan tot 5 september via de website www.kistelstaptzichstijf.com, de gelijknamige Facebookpagina of in café De Kiste.

(Lien Depauw)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier