Vrienden herdenken oud-burgemeester van Izegem Gerda Mylle met wandeling

© Frank Meurisse
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Het is ondertussen iets meer dan een jaar geleden dat Izegem onverwacht afscheid moest nemen van oud-burgemeester Gerda Mylle (67). De burgermoeder overleed op 16 juni 2020 onverwacht, maar ze is nog lang niet vergeten. Om haar op passende wijze te herdenken organiseren ze op zondag 26 september een herdenkingswandeling, langs de grote en kleine verhalen die haar nalatenschap aan de stad vorm hebben gegeven.

Omdat Gerda Mylle in volle coronapandemie overleed en de begrafenisplechtigheid met een beperkt aantal personen moest doorgaan, willen de familie en vrienden nu iedereen de kans geven om haar op passende wijze te herdenken tijdens een wandeling. CD&V Izegem, Beweging.net West-Vlaanderen en enkele familieleden en trouwe vrienden engageren zich om die vorm te geven. “We ondernemen in groepjes van 25 mensen een wandeling door de stad, waarbij we halt houden op plaatsen die gelinkt zijn aan haar”, vertelt partijgenoot, gemeenteraadsvoorzitter en vriend Dries Dehaudt. “We starten aan cultuurhuis De Leest, één van haar mooiste realisaties. Onderweg passeren we aan plekken die de verschillende aspecten tonen waar Gerda voor stond. Dat kunnen zowel plaatsen zijn die haar als politicus tekenden, maar evengoed als familiemens of in haar beroep als leerkracht.”

Zo houdt de wandeling onder andere halt aan het JOC, de plaats waar indertijd buitenschoolse kinderopvang onder impuls van de burgermoeder het licht zag. “We trekken ook naar de jeugdlokalen van de Scouts omdat ze er met de jeugdraad voor gezorgd heeft dat die jeugdbeweging over nieuwe gebouwen beschikt”, vervolgt Dries. “Uiteraard komt ook stadsmuseum Eperon d’Or aan bod. Zij heeft hemel en aarde bewogen om dat museum vorm te doen krijgen. Ook de Bellevueschool, waar ze jarenlang godsdienstles gaf, passeert de revue.”

Er wordt ook samengewerkt met verschillende verenigingen waar Gerda een band mee had. “Zo zal Pat Paniek een toneeltje in het stadhuis opvoeren en ook volksdansgroep Die Boose zal zijn kunnen op een bepaalde plek tonen”, aldus Dries. “Ze was ook actief binnen Beweging.net en dus stoppen we ook aan De Gilde, waar de beweging ooit nog zijn lokalen had.”

Het start- en eindpunt van de wandeling bevindt zich dus aan De Leest. Daar kan je op zondag 26 september starten tussen 13.30 en 16 uur. Dat gebeurt in verschillende groepjes. Een gids neemt je dan op sleeptouw langs diverse locaties. Reken op 2 uur voor een afstand van 4,5 kilometer.

Het evenement is op Facebook terug te vinden via ‘Oes Gerda: op wandel door het Izegem van Gerda Mylle’. Iedereen kan er aan deelnemen. Tickets kosten 5 euro. Daarvoor krijg je onderweg ook een hapje en een drankje. Reserveren kan via 051 33 76 10 of www.deleest.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.