Vrienden fietsen 202,0 kilometer – in de vorm van 2020 – voor dapper Jules

Met een fietstocht van 202,0 kilometer willen enkele vrienden de moedige Jules en zijn ouders een hart onder de riem steken. (foto AV)
Met een fietstocht van 202,0 kilometer willen enkele vrienden de moedige Jules en zijn ouders een hart onder de riem steken. (foto AV)
Arno Van Haverbeke

Didier Vermeire (40) en zijn kompanen fietsten – in verschillende groepen om het corona-veilig te houden – 202,0 kilometer voor Jules, het zoontje van een van de vrienden, die lijdt aan de zeldzame auto-immuunziekte HLH. “Met de actie willen we tonen dat we er voor hen zijn.”

Op 19 december stapten Didier en zijn vrienden de fiets op voor een tocht die op de kaart lijkt op de vorm van het jaar 2020. “Ik wilde het jaar afsluiten met iets speciaal, een tocht dat ik op Strava uittekende in de vorm van het jaartal”, vertelt Didier Vermeire. “Thijs Tanghe is een erg goede vriend van mij. Sinds het einde van vorig jaar lijdt het zoontje van Thijs en zijn vrouw Céline aan HLH. Dat geeft problemen met de immuniteit waardoor Jules al meer dan een jaar in quarantaine leeft. Corona vormde voor hem dus een extra dreiging, hoewel Thijs en zijn gezin het ‘gewoon’ zijn om geïsoleerd te leven.”

Bij de actie kwam echter geen geld te pas. “Neen, het gebaar was bij deze het belangrijkste. Met acht vrienden wilden we tonen dat we er voor hen zijn. In twee groepjes van vier begonnen we de tocht, een tweetal haalde de eindmeet niet. Zij hadden amper op de fiets gezeten en meer dan 200 kilometer is al een ferme uitdaging voor iemand die zich wél voorbereidde”, lacht Didier.

Terug naar school

“We motiveerden elkaar wel om het uit te rijden voor Jules. Een dag voor ons heeft Thijs de tocht zelf gefietst. Hij is ook niet heel erg getraind en ging de rit in twee dagen opsplitsen, maar veranderde de dag zelf van gedacht en rondde de 202,0 kilometer in één dag af.”

Eindigen kan Didier met een positieve noot. “Jules heeft een beenmergtransplantatie achter de rug. Ondanks de slechte verwachtingen ziet het er nu goed uit en is er een kans dat Jules na de paasvakantie terug naar school mag. Dat zou een geschenk uit de hemel zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.