Vrienden eren overleden vriendin met fietstocht naar Santiago de Compostella

Pieter Denijs, Tom Breyne en Kurt Termote aan de kerk van Oostnieuwkerke waar hun tocht zal starten. (foto JCR)©JOKE COUVREUR
Pieter Denijs, Tom Breyne en Kurt Termote aan de kerk van Oostnieuwkerke waar hun tocht zal starten. (foto JCR)©JOKE COUVREUR
Redactie KW

Vrienden Tom Breyne, Pieter Denys en Kurt Termote vertrekken op zaterdag 5 juni richting Santiago de Compostella. Met hun fietstocht van 2.400 kilometer eren de voormalige Chiroleiders Heidi Lombaert uit Beveren die op zaterdag 7 september 2019 overleed aan kanker. De vrienden laten zich sponsoren. De opbrengst van hun tocht gaat naar Kom op tegen Kanker.

Oostnieuwkerkenaars Tom Breyne (43), Pieter Denys (38) en Hoogledenaar Kurt Termote (41) kennen elkaar al jarenlang. Een twintigtal jaar geleden maakte het drietal deel uit van de leidersploeg van de Oostnieuwkerkse Chiro Jooniek.

“Ook daarna bleven we nog jarenlang verbonden aan Chiro Jooniek. Zo organiseerden we nog samen een tiental jaar een survivalweekend voor de leden”, vertelt Tom Breyne.

Toen het leeftijdsverschil met de jongeren te groot werd en het drietal de hechte band met de Chiro doorknipte, bleven de drie vrienden elkaar zien. “Het voorbereidingsweekend op de survival bleef, ook al hadden we niets meer voor te bereiden. Ook de eerste vrijdag van iedere maand staat met rood in onze agenda’s aangestipt. Dan genieten we samen van een pintje en een gezellige babbel.”

Afscheid van vriendin

In 2017 vierde Tom zijn 40ste verjaardag. “Tijdens de festiviteiten van mijn verjaardag stelde ik een bucketlist samen van wat ik in mijn leven nog wou doen.” Op dat lijstje: iets doen voor het goede doel en een tocht naar het mythische Santiago de Compostella ondernemen. “Ik had er al vaak over gehoord. Het leek me dan ook iets echt speciaals.”

Toen in 2019 Heidi Lombaert aan kanker overleed, kwamen de vrienden op het idee om iets voor haar te doen. “Heidi was een gezamenlijke vriendin van ons drie. Een prachtig persoon waarmee we al snel een band ontwikkelden. Haar overlijden was een zware klap voor haar familie en haar vele vrienden. Het was toen ook de eerste keer dat we iemand die we zo goed kenden aan de ziekte verloren.”

Twee jaar later bereiden de vrienden zich voor om een mooi eerbetoon te brengen aan hun overleden vriendin. Op 5 juni vertrekken Tom, Pieter en Kurt om 9 uur van aan de kerk in Oostnieuwkerke naar Santiago de Compostella. Dit voor een fietstocht van 2400 kilometer.

Wijlen Heidi Lombaert.
Wijlen Heidi Lombaert.

“We hopen iedere dag 80 à 100 kilometer te fietsen. Na ongeveer een maand zouden we toch onze eindbestemming moeten bereikt hebben.” Tom, werkzaam bij de Belgische spoorwegen, spaarde het voorbije jaar genoeg verlof op, Pieter en Kurt genieten de komende maand nog van wat ouderschapsverlof. “We zijn al jarenlang goede vrienden, hopelijk zal dat na de zware tocht ook nog het geval zijn”, lachen de drie vrolijke vrienden.

“Een tocht naar het mythische Santiago de Compostella leek me echt iets speciaals”

Het drietal onderneemt hun avontuur tijdens een periode dat corona nog steeds door Europa raast. “Dat kan inderdaad nog een streep door onze rekening zijn. Normaal gezien worden pelgrims overal hartelijk onthaald. Tijdens onze fietstocht zal het nu misschien niet altijd even gemakkelijk zijn om een gezellige slaapplaats te vinden.”

Toch kijken de vrienden reikhalzend uit naar de start van hun lange fietstocht. “De voorbije periode hebben we goed getraind. De benen voelen goed aan, hopelijk kunnen we ook op mentaal vlak dit avontuur tot een goed einde brengen.”

Sponsoring

Met Heidi in gedachten willen de vrienden ook iets betekenen voor het goede doel. “We willen voor iedere gereden kilometer een bedrag inzamelen voor ‘Kom op tegen Kanker’. Met onze onderneming dragen we graag ons steentje bij om het onderzoek naar die verschrikkelijke ziekte verder op weg te helpen.”

Wie de drie vrienden en Kom op tegen Kanker wil steunen kan dat via de website www.compostellaforlife.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.