Vrienden eren overleden drummer Jelle Tommeleyn met fuif ‘Tommeling’

Brecht Vanvyaene, Tim Vansteelandt, Celine Lens, Lore Vanvyaene en Ruben Van Doesselaere organiseren in zaal De Zwaan 'Tommeling' ter ere van hun overleden vriend Jelle Tommeleyn. © Foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Met de fuif ‘Tommeling’ willen vrienden van Jelle Tommeleyn de herinnering levendig houden aan de drummer, die in februari 2016 veel te vroeg het leven liet bij een verkeersongeval. Het wordt een feest in De Zwaan, zoals Jelle ze graag had. “We willen dat de mensen die naar Tommeling komen, een avond beleven zoals ze er één zouden gehad hebben met Jelle erbij.” De opbrengst willen de organisatoren in het kader van de Warmste Week schenken aan De Muziekbank.

Jelle Tommeleyn kwam op zondag 7 februari 2016 om het leven bij een ongeval met vluchtmisdrijf. Drie jaar later is de drummer nog lang niet vergeten. De voorbije twee jaar organiseerden vrienden en familie in Kortrijk het festival Hardt, maar dat evenement laste een sabbatjaar in. “We wilden geen jaar zonder Jelle te herdenken met een feestje”, zeggen Brecht Vanvyaene (29), Ruben Van Doesselare (27), Celine Lens (26), Lore Vanvyaene (27) en Tim Vansteelandt (33), die de fuif organiseren samen met heel wat vrijwilligers.

De datum, zaterdag 2 november, is niet toevallig gekozen. Jelle zou er op 3 november 28 geworden zijn. “Maar we willen het niet als een verjaardagsfeest neerzetten. Omdat dat een beetje raar zou zijn, maar ook omdat iederéén welkom is, ook mensen die Jelle niet kenden. Hardt, een muziek- en kunstfestival, is een topevenement. Maar Jelle was ook iemand die graag uitging en stevig uit de bol kon gaan. We wilden dan ook graag een feestje organiseren dat hij zelf beire zou gevonden hebben. Het wordt dus ook geen emotionele herdenking, ook al is het Allerzielen. Het moet vooral leuk zijn, voor iedereen.”

Brede muzieksmaak

Over de naam van de fuif moesten de vrienden niet lang nadenken: Tommeling, zoals Jelle door velen genoemd werd en nog altijd wordt. “Nu kan je zeggen: we gaan naar Tommeling, zoals je vroeger naar hem zou gaan. Als je naar het evenement gaat, er iets drinkt, zou dat moeten voelen alsof je een avond met hem uitgaat. Op de muziek die hij graag hoorde. Jelle had een brede muzieksmaak. Daarom zorgen we voor funky platen en de betere dansbare indierock, maar ook commerciële dansplaatjes. Zowel Stevie Wonder, Arctic Monkeys als Sean Paul. Zoals Jelle het graag had.”

“Nu kunnen we weer zeggen dat we ‘naar Tommeling’ gaan”

Achter de draaitafels staan achtereenvolgens Papa Funk & Patchouli (Thijs Vangheluwe en Martijn Vandeweghe), Monsieur Sandèr (Sander Haeghebaert), Ground CTRL (Kenneth Vandamme) en Sletteploatn (Tim Vansteelandt en Ruben Van Doesselaere). Op Ground CTRL na, allemaal vrienden van Jelle. “Kenneth verdiende zijn sporen in het JOC van Ieper, een van de grotere en best draaiende jeugdhuizen van West-Vlaanderen.”

Jelle Tommeleyn.
Jelle Tommeleyn.© Melanie Soenen

Op Tommeling zal er ook een happy hour zijn – van 21.30 tot 22.30 uur – en worden er hebbedingen verloot, zoals platen van de bands waarin Jelle drummer was. Om het eerbetoon compleet te maken, zullen er ook enkele cocktails geserveerd worden met namen die naar hem verwijzen, zoals Austrian Death Machine en Zatte René.

West-Vlaams goed doel

En wat met de opbrengst? “De eventuele winst willen we in het kader van de Warmste Week schenken aan De Muziekbank. Zij zamelen geld in om kansarme en kwetsbare kinderen en jongeren de kans te geven om muziek te spelen”, zegt het vijftal. “Jelle gaf ook drumles aan kinderen. Dit past dus perfect. En het is een West-Vlaams project.”

De toegangsprijs voor Tommeling bedraagt 4 euro. Alle info over het evenement vind je hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier