Vrienden en familie nemen emotioneel afscheid van Xander De Roo (22) uit Tielt

© (Foto KV)
© (Foto KV)
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

In Tielt is zaterdagmorgen afscheid genomen van de 22-jarige Xander De Roo. De jongeman overleed vorige week vrijdag na een tragisch motorongeval in Aarsele. Vele vrienden en kennissen volgden de uitvaart via een livestream, omdat er door de coronamaatregelen maar 15 mensen fysiek aanwezig konden zijn. “Je bent Esmae haar God en wat keek Remy naar je op, die trouwens met heel veel trots jouw naam zal dragen als tweede naam. Je was zo’n goede nonkel, zo’n goede broer.”

Het overlijden van de 22-jarige Xander gooide van zijn familie en vele vrienden compleet overhoop. Het dramatische ongeval gebeurde vrijdagavond 26 februari rond 17 uur langs de Deinesesteenweg in Aarsele. Xander was op de terugweg van een vriend in Deinze toen hij ter hoogte van het kantoormeubelenbedrijf Inofec de controle over het stuur van zijn motor verloor. De bekende Tieltenaar en eigenaar van Barville overleed in het Sint-Andriesziekenhuis aan zijn verwondingen.

Livestream

De intieme uitvaartplechtigheid vond zaterdagmorgen plaats in de aula van uitvaartcentrum Dhondt & Bockelandt in Tielt. Door de beperkende coronamaatregelen konden slechts vijftien mensen fysiek aanwezig zijn. “In normale tijden zou de grootste zaal nog te klein geweest zijn om iedereen een plek te geven”, zei Xanders zus Josephine (27). Daarom organiseerden ze een livestream van de uitvaart om iedereen de kans te geven om afscheid te nemen van Xander.

De oproep van de familie naar zijn vrienden om niet naar de aula af te zakken werd gehoord. Meer dan 160 vrienden, familie en kennissen volgden de emotionele plechtigheid live mee achter hun computer.

Pakkende woorden

De uitvaart begon met ‘The Sound Of Silence’, waarop Xander binnengebracht werd. Op alle foto’s die tijdens de uitvaart werden getoond, zag je hoe belangrijk zijn familie voor Xander was. Filmpjes van een goedlachse kerel met zijn honden, foto’s met zijn nichtjes, zus en mama, op de tonen van Marco Borsato met ‘Het Water’. Ook verschillende foto’s waren te zien waarop Xander poseert met zijn vele vrienden.

 ©Kjenta Vangampelaere (Foto KV)
©Kjenta Vangampelaere (Foto KV)

Niemand van de familie nam zelf het woord tijdens de afscheidsplechtigheid, maar de pakkende woorden van zijn zus, Josephine, werden wel voorgelezen: “Broere, weet je nog toen we zo klein waren. Wat staken wij allemaal uit. Stiekem briefjes onder elkaars deur schuiven als we gestraft waren. Een tijdje zijn we elkaar uit het oog verloren, maar we vonden elkaar terug. Je was zo trots toen ik mijn eerste kindje kreeg. Je bent Esmae (4) haar God en wat keek Remy (3) naar je op, die trouwens met heel veel trots jouw naam zal dragen als tweede naam. Je was zo’n goede nonkel, zo’n goede broer. Ik ga je verdorie missen kleine.”

“Jouw ouders zijn je dankbaar voor de lieve zoon die jij bent, de levensgenieter die anderen ter hulp schoot waar je ook kon. Met de beste bedoelingen.” Ook zijn nichtje Zoë mijmerde met haar woorden terug naar de mooie herinneringen die ze samen hadden gemaakt: “Liefste neefie, we hebben zoveel meegemaakt en gelachen dat ik wel boeken kan schrijven. Je leerde me dat ketchup bij alles paste en boterhammen met choco en salami super lekker zijn.”

De familie nam uiteindelijk afscheid van Xander terwijl ‘See You Again’ van Wiz Khalifa en Charlie Puth weerklonk.

Bloemen en ballonnen

Op de plek waar Xander verongelukte, legden familie en vrienden massa’s bloemen om hem te herdenken. Ook op sociale media verschenen tal van steunbetuigingen, zoals van zijn medecompagnon Jason Moerman, waarmee hij café Barville nieuw leven in blies: “Xander maatje, woorden schieten nog steeds te kort. Nog steeds kan ik het niet geloven. In hart en gedachten, vandaag en voor altijd. Jouw lichtje straalt tot in de eeuwigheid. De hemel heeft er een mooie ster bij. Het gaat je goed mijn vriend. Till we meet again.” Woensdag kwamen vrienden en familie samen op de markt van Tielt om witte ballonnen met teksten de lucht in de sturen.

 © (Foto KV)
© (Foto KV)

Xander De Roo, geboren op 13 mei 1998, is de zoon van Tine Poppe en Wim De Roo en de broer van Josephine (27). Hij stierf vorige vrijdag 26 februari in het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt na een motorongeval langs de Deinsesteenweg in Aarsele.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.