Vrienden en familie leggen bloemen neer op de plaats waar visser Andy (37) een jaar geleden om het leven kwam

© (Foto JRO)
© (Foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

“We weten nog steeds niet hoe het ongeval is kunnen gebeuren en hoe Andy om het leven kwam.” De 37-jarige visser Andy Loyen kwam op 6 mei met zijn heftruck in het water van het visserijdok terecht. Exact een jaar na het ongeval komen familie en vrienden bijeen om Andy te herdenken.

Die zesde mei zal voor de familie en vrienden van Andy nooit meer hetzelfde zijn. De onfortuinlijke visser kwam er op nog onverklaarbare reden met zijn heftruck in het visserijdok terecht. Het moet heel snel gebeurd zijn, want Andy kwam met zijn benen onder heftruck terecht. Na een half uur onder water haalden duikers het lichaam van Andy op het droge. De hulpdiensten probeerden hem bijna een uur lang te reanimeren, maar alle hulp kwam te laat. Andy overleed ter plaatse.

Vrienden en familie kwamen woensdag samen om de dood van Andy te herdenken op de plaats van het ongeval. “Voorlopig weten we nog altijd niet precies wat er met Andy is gebeurd”, vertelt zijn vader Guido. “Meerdere keren hebben we het autopsieverslag al opgevraagd, maar we krijgen altijd maar te horen dat het onderzoek nog steeds loopt. Is Andy verdronken? Is Andy onwel geworden waardoor hij de controle verloor en kwam hij daardoor in het water terecht? Heeft Andy afgezien? Heeft hij gevochten voor zijn leven op de bodem van het visserijdok? We zitten nog steeds met heel wat vragen en die laten ons niet los.”

Tussen de aanwezigen Kristel Dewaele en Rudy Barbaix, reders van de O.191 Romy waarvoor Andy op dat moment aan het werk was. “Ook wij willen nu wel eens weten wat er precies gebeurd is die fatale 6 mei”, vertelt Kristel. “Andy zou wat gas terugnemen en nog vier dagen per week werken. Hij was in februari pas getrouwd en wou wat van zijn huwelijksleven genieten. Het heeft echter niet mogen zijn. Ergens voelen we ons schuldig, al weet ik diep vanbinnen dat wij daar eigenlijk geen schuld aan hebben. Maar hij was wel voor ons aan het werk die dag.”

Vrienden en familie legden woensdag bloemen neer op de plaats waar Andy om het leven kwam. Andy wordt hard gemist, zoveel is duidelijk. “Bijna elke dag komen Tamara – de zus van Andy – en ik op de plaats van het ongeval. De band die ik had met Andy heb ik nu ook met zijn zus. Geregeld worden bloemen neergelegd op de plaats van het ongeval door zijn vrienden en familie. In de toekomst wordt ook dit deel van de Hendrik Baelskaai vernieuwd. Het stadsbestuur heeft ons beloofd dat Andy hier een steen krijgt met zijn naam op”, besluit Kristel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier