Vrienden der Blinden organiseert proclamatie voor afgestudeerde blindengeleidehonden

Vlnr: Marc met Quint, Ingrid met Cosmo, Julien met Quito en hun begeleiders © MVQ
Redactie KW

Blije baasjes en kwispelende blindengeleidehonden mochten hun diploma in ontvangst nemen op de officiële proclamatie die in het opleidingscentrum van Koksijde werd georganiseerd.

“Onze dienst om blindengeleidehonden op te leiden is voortaan officieel erkend als lid van de Internationale Federatie voor Blindengeleidehonden (IGDF)” zegt Kimberly Wattier (dienst Communicatie vzw Vrienden der Blinden). “Onze vereniging zet zich elke dag opnieuw in om mensen met een visuele beperking te begeleiden zodat ze zoveel mogelijk zichzelf kunnen behelpen, maar dat ze ook hun maatschappelijke en culturele integratie en hun persoonlijk welzijn kunnen behouden en blijven ontwikkelen. Naar de buitenwereld toe sensibiliseren we met alle mogelijke middelen om duidelijk te maken wat het betekent om met een visuele beperking te leven. Daarvoor kunnen we rekenen op het gouden hart van een heel team vrijwilligers en op de inzet van een aantal pleeggezinnen waar onze honden in opleiding worden opgevangen en in de praktijk ervaren wat ze hebben aangeleerd voor ze worden toegewezen aan hun toekomstige baasje.”

Nancy Matryore, de nieuwe manager van het centrum in Koksijde, feliciteerde de afgestudeerde honden en hun baasjes. Helaas mochten de labradors Penny en Quatro het niet meer meemaken, want nog voor ze goed en wel aan hun carrière als blindengeleidehond startten, moesten hun baasjes vorig jaar afscheid van hen nemen. De baasjes van Quzco, Quito, Cosmo en Quint zijn echter ontzettend blij met hun viervoeters.

“Quint betekent alles voor mij” zegt Marc uit Blankenberge. “Ik heb nu geen beperkingen meer als ik ergens naartoe wil. We nemen de tram, de trein, de bus. We trekken naar het strand. Alleen houdt Quint niet van stofzuigers. Het geluid op straat schrikt hem af, maar ook in huis. Toch is die stofzuiger nodig als hij enthousiast het zand van zich afschudt na een strandwandeling!” Ook voor Julien uit Zottegem is Quito een godsgeschenk: “Ik wandel nu wel 4 à 5 km per week! Of we nemen de bus of de trein. Quito is een lieve hond, maar hij is ook bijzonder goed in ‘graafwerken’ in de tuin!” Cosmo is de golden retriever van Ingrid uit Oostende. “Elke dag zijn we samen op stap in de straten van Oostende” vertelt een opgetogen Ingrid. “Cosmo betekent voor mij veiligheid, zekerheid op straat. Hij is mijn ogen, maar ook mijn therapeut en liefdevolle partner!” Quzco is de trouwe begeleider van Joyce uit Gent, die er tot haar spijt niet bij kon zijn op de officiële plechtigheid.

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier