Vredestuin Vanoverberge in Passendale is voortaan bezoekboerderij

De Vredestuin Vanoverberghe uit de Canadalaan 37/A in Passendale is een van de twaalf nieuwe bezoekboerderijen in de provincie West-Vlaanderen. Bezoekers kunnen er genieten van de authentieke smaak van streekproducten.

Stefaan Vanoverberghe en Kristien Vanacker. © (foto ZB)

Provincie West-Vlaanderen zet al sinds 2002 haar schouders onder bezoeken aan land- en tuinbouwbedrijven. De landbouwprovincie bij uitstek wil daarmee consumenten in rechtstreeks contact brengen met hun voedsel en met de producenten ervan. Momenteel zijn er een 70-tal bezoekboerderijen.

Ietwat verborgen in de Canadalaan vinden we de Vredestuin Vanoverberghe. Uitbaters Stefaan Vanoverberghe en echtgenote Kristien Vanacker bewandelen al vier jaar de weg van de streekproducten. “Veel mensen kennen de juiste smaken niet meer”, steekt Stefaan van wal. “Groenten en fruit moet je eten op het moment dat ze er zijn. Je kunt heel het jaar door tomaten eten, maar vergelijk dan eens de smaak met die van een rijpe tomaat in de zomer. Vroeger werden hier enkel bloemen geteeld, maar we zijn geleidelijk uitgebreid naar groenten en fruit. Alles wat wij doen, is streek- en seizoensgebonden. Hier moet je geen aardbeien komen vragen in maart, want wij hebben enkel grondaardbeien. Ze worden geplukt als ze rijp zijn en moeten vlug geconsumeerd worden.”

De korte keten

Aan de Vredestuin is ook een winkel verbonden waar je andere producten kunt aanschaffen. “Het gaat om producten van collega’s, allemaal uit de streek en dus 100 procent West-Vlaams”, vult Kristien aan. “Bij ons gaat weinig verloren”, vervolgt Stefaan. “Fruit dat over is, wordt verwerkt tot fruitsap of gelei. Ik wil een lans breken voor onze streekeigen producten. Waarom moet men zaken eten van de andere kant van de wereld als ze hier ook verkrijgbaar zijn? We zijn bezoekboerderij geworden omdat we de kinderen, maar ook andere groepen mensen willen kennis laten maken met de korte keten.”

“Waarom moet men zaken eten van de andere kant van de wereld als ze hier ook verkrijgbaar zijn?”

“Veel jonge mensen kennen de echte smaak van fruit en groenten niet meer. Kinderen, maar ook sommige jongeren, weten niet meer dat erwten in een peul zitten omdat ze gewoon zijn van ze uit bokalen of blik te eten. Het is de bedoeling hen te laten kennismaken met het groei- en productieproces.”

Slagveld

“Ikzelf zal de rondleiding doen op de akker, terwijl mijn echtgenote Kristien het didactisch gedeelte voor haar rekening zal nemen. Er zijn immers didactische pakketten voor scholen voorzien en natuurlijk mag er ook geproefd worden. Hopelijk krijgen ze dan de smaak te pakken”, lacht Stefaan die er nog aan toevoegt. “De naam van ons bedrijf, de Vredestuin, verwijst natuurlijk naar de Eerste Wereldoorlog. We liggen immers op de weg van Tyne Cot Cemetery naar de kerk van Passendale. Onze akkers, waar we nog veel oorlogsattributen bovenhalen, waren immers het slagveld.” (NVZ)

Info: www.vredestuin.be of 051 56 68 77.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.