Vredesmonument in Kruiseke een oproep voor vrede

burgemeester Youro Casier en Annie Sarazin ,weduwe van de bezieler Raoul Masschelein onthullen het vredesmonument bij de knippelaar in Kruiseke. © foto MV
Redactie KW

Het kleine Kruiseke heeft sedert zaterdag een vredesmonument. Het werd deze voormiddag onder vrij grote belangstelling onthuld vlak voor het GC De Knippelaar.

Het ontwerp is van Lieven Gheysen van Panach’, de firma Carton maakte het in blauwsteen. Tegen de gevel van De Knippelaar hangt ook een infobord.

Het gaat om een initiatief van wijlen Raoul Masschelein die gespecialiseerd was in de geschiedenis van het dorp. Zijn plannen maakte hij in het voorjaar bekend. “De realisatie van een vredesmonument heb ik al lang in gedachten”, aldus Raoul toen. “Er zijn contacten met families uit Duitsland en Groot-Brittannië die hier tijdens de Eerste Wereldoorlog hun voorouders verloren. Het is mijn bedoeling dat er honderd jaar na WOI tussen twee volkeren een soort toenadering komt. Vandaar het idee voor een vredesmonument.”

Helaas mocht hij het zelf niet meemaken want Raoul Masschelein overleed in mei tijdens een korte vakantie in Frankrijk. De ontwerper baseerde zich op een tekening van Raoul. De mooie en verzorgde herdenkingsplechtigheid duurde iets meer dan een uur. Er was medewerking van onder meer leerlingen van vrije basisschool De Graankorrel en de Stadsharmonie.

Opzoekingswerk

De stad Wervik nodigde voor de herdenkingsplechtigheid een Duitse en een Britse familie uit, die allebei een voorvader hebben die toen om het leven kwam in de buurt van Kruiseke. Men kwam na veel opzoekingswerk door Raoul Masschelein en ook André De Cooman terecht bij de familie van Alfred Andreae (33, Frankfurt) en Edmund Antrobus (27, Southampton).

Het Wervikse stadsbestuur zette het initiatief van Raoul Masschelein kracht bij door van de herdenking een oproep voor vrede te maken. ‘Kruiseke herdenkt de gevechten van 19 tot 31 oktober 1914, tijdens de 1ste Slag bij Ieper. VREDE VOOR ALTIJD’, zo staat het vermeld op het vredesmonument. Op het einde van de plechtigheid legde men veel bloemen neer. Onder meer ook Annie Sarrazin, de echtgenote van Raoul Masschelein, haar dochter Isabelle en haar schoonzoon Nico Denys.