Vredesactie Brugge roept op om alle vluchtelingen met respect te behandelen

Vredesactie Brugge voert symbolische actie aan de voet van het monument van Leopold I op de Esplanade in De Panne. © MVP
Redactie KW

De haatreacties op de sociale media nadat een bootje met transmigranten aan het strand van De Panne was gekapseisd en een aantal vluchtelingen vermist was, heeft Vredesactie Brugge sterk aangegrepen. Daarom voerden ze zondagmiddag een symbolische actie aan de voet van het monument van Leopold I op de Esplanade in De Panne.

Woordvoerster Hilde Naessens engageert zich al jaren voor de vrede en kreeg daarvoor als ‘Vredesvrouw’ in 2018 de Zilveren Klaproos in de senaat. “We waren echt verontwaardigd door de massale negatieve reacties na de zoekactie naar die vermiste migranten” zegt Hilde. “Daarom plaatsten we hier vandaag een symbolische gedenkplaat ‘Refugees welcome – We zijn allemaal vluchteling’. Koning Leopold I van Saksen-Coburg, een Duits burger, was eigenlijk de eerste Belgische migrant. Hij arriveerde hier vanuit Calais op 17 juli 1831 per koets en werd met alle egards ontvangen. Hij was enkele dagen eerder uit Engeland vertrokken en kreeg onmiddellijk de juiste papieren. Nu maken veel migranten de reis in omgekeerde richting.”

Kunstenaar plaatst symbolisch miniatuurbeeld van Leopold I

“In 2011 voerden enkele ‘sans papiers’ een actie aan dit standbeeld uit protest omdat ze geen verblijfspapieren kregen: ze zaagden de sabel af van Leopold I onder het motto ‘pas de papiers, pas d’épée.’ Het merendeel van deze migranten komt uit conflictgebieden waar het Westen zijn ‘belangen’ probeert te verdedigen, door politieke druk uit te oefenen, door actieve militaire tussenkomsten of door wapens te leveren aan deze of gene partij. Het Midden-Oosten en Afghanistan scoren nog altijd hoog als land van herkomst, en dat zijn juist de gebieden waar het Westen actief is. Een andere aanpak, zonder geweld te gebruiken maar met overleg, zou de migratie sterk doen afnemen.”

De activistische kunstenaar Piet Wittevrongel uit Blankenberge plaatste een symbolisch miniatuurbeeld van Leopold I aan de voet van het grote monument met daaronder de tekst: ‘Leopold I, immigré sans papiers’.

Vredesactie Brugge roept op om alle migranten en vluchtelingen met respect te behandelen en om de bewapening van de verschillende partijen in de betrokken regio’s stop te zetten. “Als alle partijen rond de tafel gaan zitten en proberen een dialoog op gang te brengen, zal dat tot een duurzame oplossing leiden”, besluit Hilde Naessens.

(MVP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier