Vredesactie Brugge houdt stille optocht voor Palestijnse vluchtelingen

Enkele tientallen vredesactivisten kwamen samen aan de Jeruzalemkerk in de Brugse binnenstad om na een toespraak de optocht aan te vatten.© Davy Coghe
Enkele tientallen vredesactivisten kwamen samen aan de Jeruzalemkerk in de Brugse binnenstad om na een toespraak de optocht aan te vatten.© Davy Coghe
Redactie KW

Naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag organiseerde Vredesactie Brugge zondagvoormiddag een stille optocht, van de Jeruzalemkerk tot aan de Vrijdagmarkt, om het droeve lot van de Palestijnse vluchtelingen extra in de kijker te zetten.

Op deze 20ste juni wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het lot van de vluchtelingen. In het jaar 2000 werd deze dag in het leven geroepen door de Verenigde Naties. “De problematiek van de vluchtelingen wordt opgevolgd door het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen die ook statistieken bijhoudt van het aantal vluchtelingen en hun herkomst”, legt Hilde Naesens van Vredesactie Brugge uit.

“Er is in de media vooral sprake van Syrische vluchtelingen, bootvluchtelingen en transmigranten. De Palestijnse vluchtelingen echter krijgen enkel als voetnoot een vermelding. Nochtans leven er vandaag nog altijd 5,7 miljoen Palestijnen in vluchtelingenkampen en dat nu al 73 jaar lang. Er worden al tientallen jaren kinderen geboren in die kampen. Al drie generaties leven er mensen zonder enig perspectief.”

Geen bemoeienissen

“Dat is een van de oorzaken van het steeds weerkerende geweld in die regio. Dat zagen we recent ook nog met de wederzijdse vijandelijkheden tussen Joden en Palestijnen. Het is onontbeerlijk dat de wapens zwijgen en dat de betrokkenen rond de tafel zitten om een duurzame oplossing te vinden met perspectief voor iedereen, en dit zonder bemoeienissen van Joodse lobbygroepen uit New-York, de overheid in Teheran (Iran, red.) of organisaties uit Riyad.”

Om aandacht te vragen voor die Palestijnse vluchtelingen, en in het bijzonder ook voor de 67 kinderen die recent stierven onder Israëlische bommen, organiseerde Vredesactie Brugge dus deze stille optocht. Enkele tientallen vredesactivisten kwamen samen aan de Jeruzalemkerk in de Brugse binnenstad om na een toespraak de optocht aan te vatten.

De Jeruzalemkerk is als plaats van afspraak niet toevallig gekozen gezien Jeruzalem de stad is waar de grote wereldgodsdiensten samenvloeien, zo liet Hilde Naessens van Vredesactie Brugge nog verstaan. Ook de Brugse Groen-gemeenteraadsleden Karin Robert en Raf Reuse stapten mee in de stille optocht richting de Vrijdagmarkt.

(PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.