Vredegerecht blijft behouden in Poperinge

Redactie KW

Woensdagnamiddag kreeg de Poperingse burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) via Vlaams minister Hilde Crevits de bevestiging dat het Vredegerecht behouden blijft in Poperinge.

“De federale regering heeft woensdagmorgen het herstructureringsplan van minister van Justitie Koen Geens besproken en goedgekeurd”, aldus burgemeester Dejaegher. “Tijdens onze gemeenteraad van oktober, werd op aangeven van raadslid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) unaniem een motie goedgekeurd om het Vredegerecht op het Bertenplein in Poperinge te behouden. Samen met collega-burgemeester van Ieper Jan Durnez (CD&V), Sabien Lahaye – Battheu en mezelf zijn we eind november ook naar het kabinet van Justitie geweest, waar we de minister ook hebben kunnen spreken en de kans kregen om naar elkaars argumenten te luisteren. Aansluitend op het bezoek schreven we nog gezamenlijk een brief met onze inzichten welke besparing het behoud van Poperinge mits herschikking nog zou kunnen opleveren nu en op termijn.”

“Poperinge zou dus blijven en Ieper II toegewezen krijgen (onder voorbehoud van de precieze inhoud van de wijzigingen), terwijl Ieper I het Vredegerecht Ieper zou worden. Dus de herschikking houdt concreet een herleiding van vredegerechten en van griffies in van drie naar twee, iets waarmee we in de streek zeker kunnen leven, want echt verliezen doen we niet, het gaat vooral om efficiëntiewinsten voor Justitie. Dit betrof ook het oorspronkelijke voorstel van de Vrederechter zelf. De beslissing van vandaag is de eerste fase van het hervormingsplan van Justitie (verdwijnen van de dubbele kantons). Er volgen dus nog hervormingen. Maar in elk geval blijft het Vredegerecht Poperinge dus bestaan. Hopelijk kunnen we dit in de toekomst aanhouden”, besluit de burgemeester.

(AHP-foto MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier