Vraagtekens rond 14de editie van Bezemrock in Beselare

Twee jaar geleden maakten Les Truttes nog hun opwachting. (foto ZB) © (foto ZB)
Redactie KW

Op vrijdag 14 en zaterdag 15 augustus vindt normaal gezien de veertiende editie van Bezemrock plaats. Of het festival in Beselare zal kunnen plaatsvinden, is heel twijfelachtig. De organisatoren wachten nog even af.

“Voorlopig annuleren wij Bezemrock nog niet en wachten op bijkomende informatie, al beseffen we dat de kans heel groot is dat het niet zal kunnen doorgaan. Het belang en de veiligheid van de bezoekers en medewerkers primeren”, zegt Koen Meersseman.

“Het is ook geen evidentie voor onze vaste sponsors om onze editie te ondersteunen bij zoveel onzekerheid en de tijd dringt. We danken onze sponsors alvast voor het jarenlange vertrouwen. Vorig jaar hadden we, gespreid over de twee dagen, iets meer dan 3.000 bezoekers. Behoren we daarmee tot de grote evenementen? We wachten af, er is nog onduidelijkheid en er zal bijkomend gecommuniceerd worden. De ene spreekt over 10.000 man, de andere over internationale bezoekers. Het lijkt ons belangrijk om kalm te blijven en ons goed te informeren alvorens een beslissing te nemen. Een richtlijn van 1,5 m² per persoon is onmogelijk te handhaven.”

“Het lijkt ons moeilijk om bijkomende regels op een muziekfestival te garanderen. Er zouden wel beperkingen opgelegd kunnen worden naar het aantal bezoekers, maar daar is de kost van onze line-up niet op voorzien. Het lijkt ons dus moeilijk, hoewel het festival in open lucht plaats heeft en het voorzien van mondmaskers een kleine inspanning lijkt. De vraag is echter hoe de situatie binnen twee maanden zal zijn en dan is het waarschijnlijk te laat om de editie organisatorisch klaar te krijgen.”

Kostenplaatje

Bezemrock heeft al zijn volledige line-up contractueel vastgelegd. “We hebben proactief met de geboekte artiesten en kantoren contact opgenomen. De meeste gaan akkoord met een verplaatsing naar een datum binnen de 13 maanden“, klinkt het bij de organisatoren. “Toch zijn er heel wat inspanningen en ontwerpkosten verloren en zullen er hier en daar extra kosten zijn. We moeten er dan ook op rekenen dat de geboekte artiesten op deze data nog beschikbaar zijn. Gelukkig is onze vzw altijd heel voorzichtig geweest en kunnen we een tegenslag aan. Een echte financiële ramp zal het dus niet worden. Verenigingen en kleinere vzw’s zonder vast personeel worden met minder inkomsten of meerkosten geconfronteerd en we hopen dat er vanuit de hogere overheid ook ondersteunende maatregelen komen. Dit jaar werden ook de ondersteunende cultuursubsidies voor muziekevenementen afgeschaft.”

Alternatief?

“Misschien is het mogelijk om later op het jaar iets kleiner te organiseren. We krijgen veel vragen van inwoners of er toch iets georganiseerd kan worden”, aldus Koen. “De mensen zijn vragende partij voor alternatieven maar zijn evenzeer bezorgd om hun gezondheid of die van hun vrienden. We vermoeden ook dat het najaar heel druk zal zijn. Iedereen zal nog een activiteit willen organiseren of zijn evenement verplaatsen. We zitten binnenkort bijeen om verdere beslissingen te nemen en de verschillende opties met elkaar af te wegen. We willen zeker de juiste keuze maken.” (NVZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.