‘VOSjes’ uit Hertsberge steunen Talk blue met cheque van 8000 euro

Luc Pollet, de voorzitter van Talk Blue, was bijzonder geëmotioneerd bij het ontvangen van zo'n mooi bedrag voor zijn organisatie. "Steeds meer jongeren minder dan 30 of 40 jaar hebben te maken met darmkanker. Vooral tot deze groep willen we ons nog meer richten", gaf hij nog mee. © PH
Redactie KW

Sinds enkele jaren zijn de ‘VOSjes’ actief in Hertsberge. Dat is een groep dames die allerlei activiteiten samen doen maar zich ook regelmatig engageren voor sociaal-cultureel werk. VOS is het letterwoord voor: ‘Vrouwen Onthaasten Samen’.

Twee jaar geleden zetten de VOSjes een mooi project op ten voordele van Think Pink, de nationale borstkankercampagne. Nu was darmkanker aan de beurt. Onder het motto ‘Vrienden ontmoeten vrienden’ kwamen er zo’n 320 mensen samen in de Sint-Janskerk die voor die gelegenheid passend was ingericht. Dankzij de toegangsgelden en de vele sponsors kon men een cheque van 8.000 euro overhandigen aan Luc Pollet, de voorzitter van Talk Blue. Talk Blue is een organisatie die beheerd wordt door vrijwilligers en die darmkankerpatiënten en hun partners ondersteunen en begeleiden bij hun zoektocht naar info en sociale activiteiten.

Dokter Tom Feryn (Algemeen Chirurg in AZ Sint-Jan) gaf nog een kleine toelichting over de doelstellingen van Talk Blue en spoorde de mensen aan om actief deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker: “Darmkanker is de derde meest voorkomende kanker in België. Jaarlijks stelt men bij meer dan 5.000 Vlamingen darmkanker vast. Elk jaar eist darmkanker in Vlaanderen bijna 2.000 levens. Dat zijn er gemiddeld vijf per dag. Als de ziekte vroeg genoeg ontdekt wordt, geneest 95% van de patiënten. Bovendien zal de behandeling ook makkelijker verlopen. Daarom is screening zo belangrijk. Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker maakt gebruik van een test waarmee occult bloed in de stoelgang wordt opgespoord. Dit is bloed dat met het blote oog niet kan worden gezien. Het aantal deelnemers aan de test kan nog stijgen. Nu zijn er 54 % mensen die de test doen en terugsturen, 3% meer dan vorig jaar, maar het kan nog beter. Bij 6 % bleek de test afwijkend en dus uitnodigend voor verder onderzoek. Minister Jo Vandeurzen hoopt dat in 2020 60% van de Vlamingen deelnemen aan het bevolkingsonderzoek..”.

Naast de uitleg van de chirurg en een getuigenis van de voorzitter van Talk Blue die ooit zelf met de ziekte werd geconfronteerd, konden de deelnemers genieten van een glaasje cava, een aperitiefhapje en twee belegde broodjes. Goochelaar Armand Magic kwam langs bij de tafels om iedereen te verbazen met zijn bijzonder vingervlugge trucjes. De VOSjes konden terugblikken op een bijzonder geslaagde actie. “Misschien komt er nog een derde editie “, verwoordt Anneke Descheemaecker namens de groep. “Dan willen we de problematiek rond dementie in de kijker zetten.”.

(PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier