Vormsel voor drie Ieperse volwassenen

Foto DS
Redactie KW

Onlangs kregen in de kathedraal drie gedoopte volwassenen het Heilig Vormsel toegediend. Het is een stijgende trend in Vlaanderen: gedoopte volwassenen die zich tussen Pasen en Pinksteren laten vormen.

Dat is ook de reden waarom pastoor Mathias Parret ons uitnodigde. “Dit jaar zullen er zich in totaal 131 gedoopte volwassenen laten vormen. Dat is een stijging met 28 procent. Het is een toeval dat het dit jaar drie vrouwen zijn. Vorig jaar waren het twee mannen en één vrouw. Zeggen dat het geloof aan het vervrouwelijken is, klopt dus niet.” Voor Lucile Bonguegne (46), afkomstig uit Kameroen en woonachtig in Vlamertinge, is haar vormsel een logische stap in haar geloof. “Ik kom uit een gezin van 9 kinderen en verloor mijn vader op vierjarige leeftijd. Mijn twintigjarige broer werd gezinshoofd en ik belandde uiteindelijk bij mijn partner Ivo Demeester, die een fietsenhandel uitbaat. Vorig jaar hoorde ik in de kerk van Vlamertinge de vormseloproep voor volwassenen. Het was precies of er iemand iets in mijn oor fluisterde en er een deur in mijn hart openging.” Ook voor studente verpleegkunde Iris Van Loo (31), eveneens uit Vlamertinge, is dit vormsel een heel bewuste keuze. “Op 1 september trouw ik met Pieter Bouton en we willen dat ook voor de kerk doen, want onze twee kinderen, Maxime en Xander voeden we katholiek op.”

Moeilijke levensvragen

Aan zo’n Heilig Vormsel gaan wel wat voorbereidende gesprekken vooraf. Lucile: “Sedert januari kwamen we om de veertien dagen samen om een uurtje rond geloof te praten. Dit was afwisselend in het gezelschap van zuster Lieve, priester Mathias of priester Ettien.” Iris is enthousiast over deze gesprekken. “Het was aangenaam en betekenisvol om stil te staan bij hoe volwassenen geloof kunnen beleven. Heel verfrissend om eens eerlijk mijn gedacht te mogen zeggen op soms moeilijke levensvragen.”

“Sedert januari kwamen we om de 14 dagen samen om een uurtje rond geloof te praten”

De zalving met Heilige Olie was voor Lucile en Iris het hoogtepunt van hun Heilig Vormsel. Iris: “Het feit dat mijn familie hier letterlijk en figuurlijk achter mij stond, heeft mij echt gesteund.” Lucile: “Toen ik daar vooraan stond, voelde ik me kleiner dan mijn vijfjarig zoontje Jonathan. Door de zalving heb ik de kracht gevoeld om de oversteek te wagen met mijn familie. Als twaalfjarige die gevormd wordt denk ik dat de ouders ditzelfde nog intenser aanvoelen. Ik wens het trouwens iedereen toe.”

Hygiëne voor de ziel

De volwassen vormelingen hebben duidelijk nagedacht over geloven. Iris: “Eigenlijk gelijken alle godsdiensten sterk op elkaar en vind ik in ieder geloof wel iets terug waar ik mij in kan vinden. In het katholieke geloof vind ik de meeste overeenkomsten en daarom wil ik daar mijn leven op bouwen.” Lucile ziet geloven zelfs als een vorm van hygiëne voor de ziel. “Je naaste graag zien en leven naar de geboden is misschien niet altijd even makkelijk. Gelukkig is gebed hiervoor een uitstekend hulpmiddel. Ik zie het als hygiëne voor de ziel en voed ook zo onze kinderen Méghane (15) en Myguelle (10) Nevejan en Jonathan Demeester (5) op. Ik zet me in voor een weeshuis in Bokito (Kameroen), waar ik meter van ben. We zamelen geld in om waterputten te steken in de regio van Bouoto en in mijn geboortedorp probeer ik de school en het hospitaal te steunen waar ik kan.”

Waardevolle steun

Als twaalfjarigen het Heilig Vormsel ontvangen gaat dit gepaard met een feest en cadeautjes. Is dit ook voor jullie het geval? Lucile: “We houden het klein en gezellig binnen de familie. Mijn vriend heeft me na mijn Vormsel een heel mooi boeket gegeven en van mijn familie kreeg ik een orchidee: ze krijgen allebei een prominente plaats in ons huis zodat iedereen kan meegenieten.” Iris: “We kozen voor hapjes en drankjes. Ik ben dankbaar voor de leuke geschenken, maar vind de steun van familie en vrienden nog veel waardevoller.” Het was volgens priester Mathias Parret toeval dat het drie vrouwen waren die hun Vormsel deden. Zou er een grotere rol voor de vrouw in de kerk weggelegd moeten zijn? Iris is hiervan overtuigd. “Een vrouw mag in mijn ogen evengoed een sacrament toedienen.” Lucile heeft hierover ook een duidelijke mening. “Het katholieke geloof is begonnen bij een vrouw: de moeder van Jezus, de maagd Maria. Ook aan het kruis werd Jezus opgevangen door vrouwen. Dit wordt vandaag de dag misschien te weinig in de verf gezet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier