Vormen drones gevaar in luchtruim?

De nieuwe wetgeving voor drones doet in de sector heel wat wenkbrauwen fronsen. De eerste indruk is dat die ronkende toestellen sinds1 januari op meer plaatsen toegelaten worden dan voordien. De luchtvaartpolitie, nog volop bezig is met het instuderen van de nieuwe wetgeving, is wel tevreden.

Bij de luchtvaartpolitie is de eerste indruk van de nieuwe wetgeving positief.© REUTERS
Bij de luchtvaartpolitie is de eerste indruk van de nieuwe wetgeving positief.© REUTERS

Sinds begin dit jaar is er een nieuwe wetgeving over het gebruik van drones van kracht. De geharmoniseerde Europese wetgeving zou volgens de dronesector tot een verontrustende toename van illegale en gevaarlijke dronevluchten leiden.

De Belgian Drone Federatie (BDF) waarschuwt dat de versoepelde regels het risico op ongeval doet toenemen omdat drones nu wel in bepaalde, voordien verboden, zones mogen vliegen. Zo kunnen drones die hoger vliegen dan 500 meter in aanraking komen met vluchten uit de bemande luchtvaart.

Een verontrustend gegeven voor een gemeente als Wevelgem, met twee luchthavens op zijn grondgebied. Maar zo’n vaart lijkt het niet te lopen. De luchtvaartpolitie is zelf nog bezig met het instuderen van de nieuwe Europese wetgeving, maar hun eerste indruk is positief .

Geozones

Enerzijds worden normen opgelegd aan de producenten van drones. Voor de piloten op afstand zal het onmiddellijk duidelijk zijn dat het gebied waar ze vliegen verboden terrein is. De nieuwe modellen die de fabrikanten op de markt brengen zullen dus uitgerust moeten zijn met een systeem dat aanduidt waar het luchtruim afgeschermd is voor drones .

Anderzijds is diezelfde informatie algemeen beschikbaar op de website van MapDroneBelgium. Daar wordt het Belgische luchtruim ingekleurd is in geozones. Een klik op een zone en je weet onmiddellijk of drones er toegelaten zijn of hoe hoog die mogen vliegen. In de regio Kortrijk is dat niet hoger dan 762 meter of 2.500 feet. En dan nog enkel op welbepaalde plaatsen. Een afwijking van de regels kan enkel mits er vooraf toelating werd verleend. Overtredingen van die regels worden bestraft met boetes en die zijn niet mals. Bij zware overtredingen wordt ook de licentie ingetrokken.

Eén incident

In het afgelopen jaar werd in Wevelgem slechts een incident met een drone gemeld. We hoeven dus niet onmiddellijk te vrezen voor drones die zich tussen de helikopters en landende vliegtuigen manœuvreren. (SL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.