Vork krijgt vorm: “Hier 76 mensen per jaar een horeca-opleiding geven”

Midden april moet het volksrestaurant op de voormalige site Gheysens open gaan. © JVGK
Axel Vandenheede

Op vrijdag 13 april gaat volksrestaurant Vork in de Doorniksestraat officieel open. Iedereen zal er ‘s middags kunnen eten en zal daarvoor tussen de twee en dertien euro betalen. “Belangrijk is dat de keuken achter Vork een opleidingskeuken is”, stelt Philippe De Coene. “We zullen keukenmedewerkers opleiden die nadien kunnen doorstromen naar de horeca in West- en Oost-Vlaanderen.”

Op de site van de voormalige tapijtenwinkel Gheysens wordt keihard gewerkt om het volksrestaurant Vork klaar te krijgen voor de opening. Die is voorzien op vrijdag 13 april. “Al moet alles wel drie weken voordien operationeel zijn”, stelt OCMW-voorzitter Philippe De Coene (SP.A). “De opleidingskeuken zal eerst proefdraaien. We doen dit om te kijken of alles op punt staat en om indien nodig nog bij te sturen.”

“Eind deze maand worden de toestellen in de keuken geplaatst en begin maart is de inrichting van het restaurant gepland”, pikt Rik Lambert in. Hij is directeur bedrijfsvoering bij OCMW Kortrijk en volgt het project volksrestaurant van nabij op. “Stal 13, die meubelen opknapt, zal instaan voor het meubilair. In totaal zullen er tegelijkertijd 80 mensen kunnen zitten.”

Philippe De Coene kijkt alvast uit naar de opening. “De afgelopen jaren is er veel gezegd en geschreven geweest over het volksrestaurant”, blikt hij nog even terug. “Dat dit project veel te duur is, bijvoorbeeld. Wat velen daarbij vergeten, is dat het hier niet alleen om een volksrestaurant gaat. Misschien hebben we in het verleden te weinig de nadruk op het het belang van de opleidingskeuken gelegd.”

Knelpuntberoep

“In die optiek ben ik blij dat OCMW Kortrijk en nog twaalf organisaties de handen in elkaar slaan om van het opleidingsproject Vork een succes te maken. Nu is er een extern programma, waarbij jaarlijks 36 keukenmedewerkers worden opgeleid. Straks zullen dat er 52 zijn. Dankzij het restaurant zullen we per jaar ook 24 zaalmedewerkers de kneepjes van het vak kunnen aanleren. Het gaat in totaal dus om 76 personen die allemaal kunnen doorstromen naar de horeca in West- en Oost-Vlaanderen.”

We herkennen v.l.n.r. Rik Lambert, Frank Derycke (Athena), Pieter Tratsaert, Philippe De Coene, Robert De Clercq, Piet Lareu (Mentor) en Gaëlle Seynhaeve.
We herkennen v.l.n.r. Rik Lambert, Frank Derycke (Athena), Pieter Tratsaert, Philippe De Coene, Robert De Clercq, Piet Lareu (Mentor) en Gaëlle Seynhaeve.© JVGK

Bij Horeca Vorming Vlaanderen, een van de partners voor Vork, is te horen dat dit een noodzaak is. Directeur Pieter Tratsaert: “In West-Vlaanderen zijn er in de horeca momenteel 3.500 officiële vacatures. We vermoeden dat het er zelfs een pak meer zijn. In Oost-Vlaanderen zijn dat er 2.200. De horecasector zoekt dus veel personeel. Daarom ondersteunen we Vork qua financiering.”

“In West-Vlaanderen zijn er in de horeca momenteel 3.500 officiële vacatures” – Pieter Tratsaert, Horeca Vorming Vlaanderen

Ook de VDAB is een trekker van het project. Deze Vlaamse dienst betaalt voor een deel zowel de keuken- en zaalcoaches als een taalcoach. “Keukenmedewerker is een knelpuntberoep”, legt directeur Robert De Clercq uit. “De opleidingskeuken biedt dus opportuniteiten om meer keukenpersoneel te laten doorstromen naar het werkveld.”

Werkplekleren

De andere partners in Vork zijn stad Kortrijk, Horeca Mentor vzw, Creo (vroegere CVO Roeselare), CVO 3 Hofsteden, Centrum voor Basiseducatie Open School voor Volwassenen, Rhizo Hotelschool, Athena campus 3 Hofsteden, Athena campus Leren en Werken, Centrum voor Leren en Werken Kortrijk en Aura Centrum voor Deeltijdse Vorming. “Alle vormen van onderwijs zijn vertegenwoordigd”, vervolgt de OCMW-voorzitter. “Volwassenenonderwijs, maar ook voltijds én deeltijds middelbaar onderwijs.”

Er wordt keihard gewerkt om het volksrestaurant op tijd af te hebben.
Er wordt keihard gewerkt om het volksrestaurant op tijd af te hebben.© JVGK

Wat volwassenenonderwijs betreft zijn Creo en CVO 3 Hofsteden belangrijke spelers. “Vork is een heel fijn project omdat we onze opdracht zo nog beter kunnen uitvoeren”, aldus Gaëlle Seynhaeve van CVO 3 Hofsteden. “Onze cursisten zullen namelijk een opleiding krijgen in een echte keuken. Dat ook zaalpersoneel hier terecht zal kunnen, is uiteraard een belangrijk pluspunt.”

“We geloven in dit project”, pikt Karel Moestermans van CVO Roeselare in. “Het gaat om werkplekleren, wat een goede zaak is voor de cursisten. Zij zullen aan den lijve ondervinden wat het is om voor veel mensen te koken.”

Stevige gerechten

Chef van de opleidingskeuken wordt Joost Vandenhove, nu nog keukenverantwoordelijke van woonzorgcentrum Sint-Jozef. “In het volksrestaurant zullen we goede, stevige en Vlaamse gerechten serveren. We zullen ook werken volgens het korteketenprincipe: zo weinig mogelijk schakels tussen de producent en de keuken. Qua ingrediënten zullen we een beroep doen op voedseloverschotten, maar we zullen even goed naar de lokale handelaars stappen om de nodige inkopen te doen.”

Joost Vandenhove wordt chef van de opleidingskeuken in Vork.
Joost Vandenhove wordt chef van de opleidingskeuken in Vork.© JVGK

“We zullen drie prijscategorieën hanteren”, aldus nog Philippe De Coene. “Een marktconform tarief van 12, 13 euro, een sociaal tarief van 6 euro en een tarief voor kwetsbare mensen. Dat zal 2 euro zijn. Daarvoor zal iemand een volledige maaltijd – voorgerecht, hoofdgerecht, dessert – krijgen. Water zal gratis zijn.”

Boven het volksrestaurant komen de kantoren van Zorg Kortrijk en een kinderopvang. Philippe De Coene: “Die kinderopvang zal 53 plaatsen hebben, waarvan negen occasionele. Dat wil zeggen dat wie bijvoorbeeld ziek valt of gaat solliciteren zijn of haar kind(eren) naar de opvang kan brengen.” De kinderopvang opent in juli, de kantoren van het zorgpunt in het najaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier