Vork in Kortrijk door Vlaanderen geselecteerd als sociale investering

Het volksrestaurant op de voormalige site Gheysen moet in april open gaan. © Repro JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Vork, het grootschalige project, van de stad en het OCMW Kortrijk kreeg vrijdag een stevige meevaller. Vlaanderen kende een subsidie van 725.000 euro werd toe aan het volksrestaurant en haar omkadering voor de unieke combinatie van restaurant, opleiding, kinderopvang en Zorgpunt.

Het nieuwe volksrestaurant Vork is door Vlaanderen geselecteerd als stedelijk project ter bestrijding van armoede. De Vlaamse regering beloont Kortrijk met een subsidie van 725.000 euro. Kortrijk is daarmee een van de vijf centrumsteden in Vlaanderen, naast Aalst, Antwerpen, Brugge en Leuven, die samen in totaal 2,9 miljoen euro subsidie ontvangen uit de projectoproep ‘Investeringen in sociale infrastructuur’.

Momenteel is de verbouwing van het pand Gheysen in volop bezig. In april 2018 opent het volksrestaurant. Daarna is er achtereenvolgens de opening van een voorschoolse kinderopvang met 53 plaatsen en de kantoren van het nieuwe zorgbedrijf Zorg Kortrijk. Daar is een zogenaamd Zorgpunt waar het publiek terecht kan voor de diverse diensten.

Unieke combinatie

Philippe De Coene, voorzitter OCMW: “De selectie van het project betekent een erkenning en waardering van de Vlaamse minister voor Stedenbeleid en Armoedebestrijding en van de Vlaamse regering voor deze gedurfde investering. Het OCMW Kortrijk diende ‘Vork’, dat staat voor restaurant, beroepsopleiding, kinderen en zorg, als project in omdat we overtuigd zijn dat het combineren van deze verschillende sociale diensten op een site een goeie manier is om armoede te bestrijden.”

Vork wordt zo een echte ontmoetingsplaats waar diverse middelen om armoede te bestrijden gecombineerd worden: opleiding en begeleiding naar werk in de horeca, betaalbaar eten voor mensen die anders niet op restaurant kunnen, toegankelijke kinderopvang en een zorgloket. “Tegelijkertijd investeert de Kortrijk daarmee in een verloederd pand op een cruciale plek in de binnenstad.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier