Vorige week 4 en nu 9 coronapatiënten in AZ Delta: “Maar zeker nog geen paniek”

Redactie KW

Het aantal coronapatiënten blijft ook in AZ Delta (Roeselare, Menen en Torhout) oplopen, maar medisch directeur Dr. Lieven Wostyn plaatst ook een kanttekening. “Van de negen patiënten vertonen er slechts vier covid-verschijnselen. De andere patiënten zijn hier om een andere reden in het ziekenhuis.”

AZ Delta bleef lange tijd zonder coronapatiënten, maar sinds vorige week loopt dat aantal gestaag op. Op vandaag liggen negen patiënten in het ziekenhuis. Ze verblijven op de campus Rumbeke. “We hadden de afspraak om de corona-afdeling weer te openen als we het aantal van zeven patiënten overschreden. Dat is dus gebeurd. Voorheen werden de met Covid-19 besmette patiënten in isolatie verzorgd op de respectieve afdelingen”, geeft medisch directeur Lieven Wostyn aan.

Corona-afdeling opnieuw geopend

De dokter plaatst ook een kanttekening. “Van de negen patiënten zijn er vier die symptomen veroorzaakt door Covid-19 vertonen. Een van die patiënten ligt op intensieve zorgen. De vijf andere patiënten verblijven hier om een andere reden, bijvoorbeeld een heupoperatie.”

Niettemin is het aantal stijgend, maar dat baart de medisch directeur niet meteen grote zorgen. “We hebben nu weer onze corona-afdeling geopend, maar qua druk op het personeel komen we nog niet in de problemen.”

Waarheid in het midden

Ook op maatschappelijk vlak trekt dokter Wostyn nog niet meteen aan de alarmbel na het aanpassen van de maatregelen. “Ik hoor ook dat er niet zo veel mensen thuis ziek zitten. Er is nu eenmaal meer getest geweest, meer positieve resultaten zijn daarvan het gevolg. Ik ga niet beweren zoals Lieven Annemans (gezondheidseconoom die alle maatregelen in vraag stelt, red.) dat er haast niks aan de hand is en ook niet zoals Erika Vlieghe dat er extreem veel besmettingen zijn. De waarheid ligt ergens in het midden.”

In België liggen momenteel 550 coronapatiënten in het ziekenhuis, 39 daarvan in West-Vlaanderen. Gisteren werden zeven patiëntenmet een coronabesmetting opgenomen in de West-Vlaamse ziekenhuizen wat het totaal op 39 bracht. Dat zijn er twee meer dan daags voordien. Er liggen in West-Vlaanderen ook drie patiënten op de afdeling intensieve zorgen, waarvan dus één in Roeselare.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.