Voorzitterswissel bij de Damiaanactie in Tielt

Centraal zittend de afscheidnemend voorzitter Hugo Callens, rechtstaand rechts achter hem de nieuwe voorzitter Hein Samyn. © Foto LVA
Lieven Vancoillie

Het plaatselijk comité van de Damiaanactie nam afscheid van voorzitter Hugo Callens, die wordt opgevolgd door Hein Samyn. In het laatste weekend van januari is het weer zover: dan worden de bekende stiftjes verkocht. “Medewerkers zijn nog altijd welkom om de lokale werking te versterken.”

In onze stad kwam de Damiaanactie in 1994 op gang met José Vereecke, Gilbert Decoutere en Hugo Callens. “Bij de start waren ook Franz Coene en zijn vrouw erbij, ook Margriet Van Doorne en Marie-Jeanne Vandamme. De grote promotor was Antoon Vanhoutte, die in 1994 naar Tielt was gekomen om plaatselijke mensen te overtuigen zich voor de Damiaanactie in te zetten.”

“In tegenstelling tot andere organisaties zijn we zeker dat de centen die we binnenhalen op hun bestemming komen“, zegt de nieuwbakken voorzitter Hein Samyn (52), die intussen ook provinciaal voorzitter is geworden.

“We willen het verschil blijven maken in de grote strijd tegen lepra, tuberculose en andere verwaarloosde armoedeziektes. We zetten met heel veel plezier het werk van pater Damiaan voort”, aldus Hein, die hoopt dat nog meer vrijwilligers zich voor de Damiaanactie willen inzetten.

Stiftenverkoop

In het laatste weekend van januari houdt Damiaanactie campagne: de verkoop van de bekende stiftjes. “Jaarlijks krijgen meer dan 220.000 mensen te horen dat ze aan lepra lijden. De behandeling om één patiënt te genezen kost 50 euro”, weet de nieuwe voorzitter Hein Samyn, die in Dentergem woont en op vandaag werkt als kok in de school Heilige Kindsheid in Ardooie.

Hein is lid van verschillende sociale organisaties, werkt daarnaast graag in de tuin en houdt van baantjes trekken in het zwembad van Tielt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier