Voorzitterswissel bij bridgeclub Aarsele: “Voor het eerst in de nationale afdeling”

De bridgeclub van Aarsele vierde op donderdag 3 oktober zijn kampioenen met een gezellige mosselsouper. We herkennen op de foto Roland Demeyer (bestuurslid), Paul Decroos (oud-voorzitter, winnaar 'superprestige' en winnaar 'vaste paren'), Kate Van Waes (bestuurslid), Jean De Baets (nieuwe voorzitter), Walter Van Keirsbulck (secretaris), Johan Callens (winnaar 'vaste paren' en individueel clubkampioen) en Jean-Pierre Duyck (penningmeester). Bestuurslid Lut Debrouwere ontbreekt op de foto. © LDW
Redactie KW

Tijdens de kampioenenviering van de bridgeclub van Aarsele wisselde de vereniging van voorzitter. Paul Decroos gaf er de fakkel door aan Jean De Baets. “Er is veel vriendschap binnen de club, hopelijk kan die nog lang behouden blijven.”

Paul Decroos (69) is een Tieltenaar. Ongeveer 25 jaar geleden sloot hij zich bij de club aan. Vijf jaar geleden werd hij uiteindelijk voorzitter van de groep. “Ik was daarvoor al bestuurslid”, vertelt hij. “Toen was Walter Vankeirsbulck de voorzitter. Statutair moest er hem iemand opvolgen in die functie en de keuze is toen op mij gevallen.”

Paul heeft vijf jaar lang aan het hoofd gestaan van een club die intussen ongeveer 45 leden telt. “Als voorzitter heb ik er vooral over gewaakt dat het bestuur efficiënt haar werk deed, met elk zijn specifieke taak. Dat moet je dan goed opvolgen. Daarnaast vind ik het als voorzitter belangrijk om initiatieven te nemen om de uitstraling van de club te vergroten binnen de bridgewereld, maar ook naar buiten toe. Zo zijn we via een beginnerscursus op zoek gegaan naar nieuwe leden.”

Stijgend niveau

Jean De Baets (65) uit Olsene neemt nu de fakkel over van Paul. “Ik ben intussen 35 jaar lid van de club”, reageert hij. “Ik kwam erbij tijdens het tweede jaar van het bestaan. In het begin was dat vooral voor recreatieve doeleinden. Vijf jaar geleden ben ik lid van het bestuur geworden. Paul wilde liever niet voortdoen als voorzitter, hoewel hij dat echt schitterend deed. In het bestuur hebben we een heel goede secretaris en penningmeester die best in die functie blijven, dus heeft men mij als Chinese vrijwilliger aangeduid“, lacht hij.

Hopelijk kan de verjonging zich doorzetten en kan Jean de vriendschap binnen het bestuur en onze club behouden – Paul Decroos

Jean krijgt in elk geval een goed draaiende vereniging cadeau. “Ik ben er vooral trots op dat de gezelligheid binnen de club bewaard is gebleven. Dat is een traditie die er al was van voor mijn tijd”, vertelt Paul. “Toch is het niveau van onze club flink gestegen en zijn er via de beginnerscursussen in Tielt en Deinze, die ik de laatste tien jaar heb gegeven, heel wat nieuwe leden toegetreden.”

Met Kate Van Waes uit Meulebeke en Lut Debrouwere uit Tielt zijn er ook twee nieuwe jonge bestuursleden aangetrokken. “Hopelijk kan die verjonging zich doorzetten”, vult Paul nog aan. “Ik hoop dat Jean de vriendschap binnen het bestuur en binnen onze club kan behouden, ook als er verschillende meningen opduiken.”

Nationale competitie

“Ik vind het in elk geval heel goed dat er nieuwe leden werden aangetrokken door Paul, vermits we toch allemaal een jaartje ouder worden”, pikt Jean in. “Paul heeft dat lesgeven echt schitterend gedaan en we hopen dat hij dat ook in de toekomst zal blijven doen. Het gaat heel goed met onze Aarseelse bridgeclub, dus ik zou die continuïteit graag behouden en uiteraard de gezellige sfeer binnen de club bewaren. De steun van ons bestuur is voor mij alvast een grote hulp.”

Jean staat in elk geval al voor een eerste grote uitdaging, want voor het eerst in de geschiedenis van de club kon de vereniging doorstoten tot de nationale viertallencompetitie. “Dat is een competitie met acht verschillende clubs per reeks, ingedeeld in zeven niveaus”, legt Paul uit. “Er is een ere-afdeling, een eerste, tweede en derde nationale op Belgisch niveau en een eerste, tweede en derde liga op Vlaams niveau. Aarsele heeft in het verleden al meegedaan aan de tweetallen-, drietallen en zelfs viertallencompetitie, maar steeds in de liga. Vorig jaar kon een team van onze groep voor het eerst doorstoten naar de derde nationale afdeling. We kregen daarvoor de positieve inbreng van enkele sterke spelers uit de regio, die ik kende vanuit een andere club.”

Halfweg het klassement

“Net zoals bij andere sportwedstrijden telt ook de viertallencompetitie zeven thuiswedstrijden en zeven uitmatchen, waarbij telkens vier spelers van het team worden opgesteld. Er worden 32 spelletjes gespeeld. Elk team bestaat uit zes tot acht spelers.”

Intussen is de competitie twee wedstrijden ver en Aarsele staat halfweg het klassement, met één gewonnen en één verloren wedstrijd. “Onze club heeft momenteel drie teams die op hoog niveau spelen. Aarsele 1 in derde nationale, Aarsele 2 in liga 1 en Aarsele 3 in liga 2.”

Kroegentocht

“Naast die viertallencompetitie zijn er uiteraard nog verschillende eendagstornooien, waaraan we per paar deelnemen, maar ook bridge kroegentochten”, vult Paul nog aan. “Halfweg juni organiseert onze club er ook eentje in Tielt. Elke donderdagavond hebben we bovendien een competitie voor de eigen leden van onze club. Daarnaast hebben we sinds enkele jaren een recreatieve bridgenamiddag in café El Toro in Tielt, op maandag is dat. Ook die wordt met het nieuwe bestuur voortgezet.”

(Lien Depauw)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier