Voorzittersduo van Tinekesfeesten: “We hangen vast aan elkaar tot na het feestweekend”

Liza Verhelle en Jill D'Hulster (voorzittersduo Tinekesfeesten): "We willen de Tinekesfeesten volks en goedkoop houden zodat iedereen kan genieten." © KDS
Redactie KW

Het einde van de vakantie is in zicht en dan lonken de Tinekesfeesten. Twee vrouwen leiden het feest dat heel Heule in de ban houdt. Voor Jill is het de eerste keer, maar Liza weet: “Het succes komt niet door ons, maar doordat Heule een feestgemeente is.”

Door Carlo Herpoel

Het klikt goed tussen het duo Liza Verhelle en Jill D’Hulster, voorzitters van de Tinekesfeesten. “De samenwerking is top, de verstandhouding is opperbest en er is een vlotte communicatie tussen ons beiden. Dat is belangrijk als je in duo werkt”, vertelt Liza. Ze zijn ervan overtuigd dat het feestweekend vlot zal verlopen. “Als je vooraf goed werk hebt geleverd dan slaagt het weekend. Tijdens de feestelijkheden ondersteunen we de werkgroepen en vrijwilligers.”

Kandidate haakt af

Jill D’Hulster is aan haar eerste jaar co-voorzitterschap toe. “Er zijn zaken die je al weet maar er is nog zoveel waar ik feitelijk niet bij stilstond. Gelukkig ben ik door Liza goed opgeleid.”

Toch liep de voorbereiding niet helemaal op wieltjes. Dit jaar haakte een kandidate voor het Tinekeslint op de laatste knip af. “Het was te laat om nog een andere kandidate te vinden. Vanaf 1 mei bereiden we de kandidaten voor op de verkiezingen. Eind juni krijgen alle kandidaten de informatie over de proeven. Het zou niet eerlijk zijn om nog iemand in de laatste lijn op te nemen, zij zou al een achterstand hebben in de voorbereidingen.”

Heule is nu eenmaal een feestgemeente en die traditie zal niet snel verdwijnen

“Eén kandidate die afhaakt, heeft een grotere impact dan je zou denken. Voor de werkgroep die de proeven samenstelt, verandert er heel wat. De indeling van de proeven, het tijdschema en de structuur. Gelukkig hadden we nog voldoende tijd om dit probleem op te vangen. Uiteraard hadden we liever tien kandidates, maar toch zal het feest even groot zijn.”

Elk jaar opnieuw zijn de Tinekesfeesten een succes. “Dat ligt niet allemaal aan ons”, klint het bij Liza en Jill. “Traditie is in deze het codewoord. Wie ‘Heule’ zegt, zegt ‘Tinekesfeesten’. Elke Heulenaar is opgegroeid of verstrengeld met de Tinekesfeesten. Families maken van de gelegenheid gebruik om samen naar de dorpsmaaltijd te gaan. Er zijn reünies onder vrienden. Nieuwe Heulenaars zijn vlug in de feesten ingeburgerd. Heule is nu eenmaal een feestgemeente en die traditie zal niet snel verdwijnen”, vertellen Jill en Liza, die zelf ook graag een feestje bouwen.

Zelfs al is het een traditie, er moet heel wat georganiseerd worden. Zonder werkgroep Tinekesfeesten en de vele vrijwilligers zijn de feesten ten dode opgeschreven. “We hebben 300 vrijwilligers die mee zorgen voor een geslaagd weekend. Vele vrijwilligers zijn al jaren actief. We zijn hen én onze sponsors erg dankbaar.”

Uitgebreide werkgroep

“Dit jaar hebben we de werkgroep uitgebreid, een noodzaak. We hebben daar speciaal op ingezet met als resultaat dat we nu een 21-koppige werkgroep hebben. Vroeger waren we met 14.”

Liza en Jill gingen met de uitgebreide werkgroep nieuwe uitdagingen aan. De Tinekesrun werd vervangen door café mangé op 1 mei. De eerste editie was een succes. Er waren 2.000 aanwezigen. “Dit gaan we volgend jaar zeker herhalen.”

Liza en Jill willen dat het feest betaalbaar blijft. “We willen de Tinekesfeesten volks en goedkoop houden zodat iedereen kan genieten. Zo is de zaterdagavond gratis voor iedereen. Ons enige financieel doel is voldoende geld te hebben voor de volgende editie en voor het jubileum over vier jaar. De toiletten zijn gratis. Zo gaan we wildplassen tegen.”

Graag zouden de covoorzitters het Lagaeplein effenen maar dat is utopie. “Nu moeten we ieder jaar deze schuine parking vloerpas leggen. Dat gebeurt met 1300 paletten. 20 vrijwilligers zijn ieder jaar een dag in de weer om deze constructie op te bouwen en een halve dag voor de afbraak. Mocht de parking pas liggen dan zou dat een groot verschil maken in de voorbereidingen.”

Het voorzittersduo neemt na deze editie afscheid van hun samenwerking. Jill is aan haar eerste voorzitterseditie toe. Liza stopt, met pijn in het hart, vroegtijdig haar covoorzitterschap. “Normaal zou ik een termijn van drie jaar doen maar gezondheidsredenen steken daar een stokje voor. Ik vind het jammer maar mijn gezondheid is belangrijker. Ik moet het kalmer aandoen.”

Voor Jill wordt het wennen. “Uiteraard had ik nog graag een jaar met Liza samen het covoorzitterschap gedeeld. Maar het lot beslist daar anders over.”, zegt Jill. “Maar deze 56ste editie doen wij nog samen. We zijn nog siamees tot na de feesten”, lacht Jill.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier