Voorzitter wielerteam Gaverzicht-Be Okay ziet geen negatieve effecten door corona

Rustpauze bij de dames, die stevig aan het trainen geslagen zijn. (gf)
Redactie KW

Ook Gaverzicht-Be Okay beleefde in de afgelopen maanden uiteraard bijzondere tijden. Nu er vanaf juli weer mag gekoerst worden, is het enthousiasme bijzonder groot. Voorzitter Thomas Debrabandere gelooft dat alles redelijk snel terug in zijn normale plooi zal vallen.

“Toen in maart besloten werd om de wedstrijden af te gelasten, moesten we lijdzaam toezien. Er was totaal geen perspectief, dus we moesten de situatie gewoon ondergaan. Gelukkig kwam in de tweede helft van mei het hoopgevende nieuws dat de groepstrainingen mochten hervat worden. Daar hebben we gretig gebruik van gemaakt”, vertelt Thomas Debrabandere. “We waren wellicht een van de eerste clubs om de trainingen te hervatten. Dat gaf duidelijk wat ‘schwung’ aan de zaak, zowel voor de renners als de omkadering. Ook daarvoor hielden de ploegleiders natuurlijk nauw contact met de renners en probeerden ze hen te motiveren met allerlei uitdagingen, denk aan de verschillende Strava-challenges die opgezet werden. Voor de renners mogen we overigens ook wel blij zijn, want zij waren bij de gelukkigen die wel mochten blijven sporten.”

Drie computers

In juli starten de wedstrijden opnieuw, in eerste instantie met zogenaamde oefenkoersen. Het enthousiasme bij de renners is bijzonder groot, dat bleek vrijdagavond al. De website van Cycling Vlaanderen waarop renners vooraf moesten inschrijven, raakte al vóór het effectieve startuur van de inschrijvingen overbelast, waarop de inschrijvingen ook meteen stopgezet werden.

Thomas Debrabandere (foto Gino Coghe)
Thomas Debrabandere (foto Gino Coghe)© Foto Coghe

“Ik heb renners en ouders gehoord die met drie computers tegelijk ingelogd waren om zeker een plaatsje te kunnen bemachtigen. Dat betekent dat ze écht wel staan te springen om eindelijk weer te mogen koersen. Beter zo dan dat er geen interesse is natuurlijk”, aldus Thomas.

Het programma dat de renners nog rest, hangt vooral af van de categorie waarin ze rijden. “Voor de nieuwelingen blijft er qua interclubs zeer weinig over, dus de ploegleiders zullen eerder de regionale wedstrijden gaan begeleiden. De juniores daarentegen hebben wel nog een heel mooi programma voor de boeg. We passen ons dus aan volgens de kalender.”

Nog populairder

De voorzitter verwacht ook geen blijvende negatieve gevolgen van de coronacrisis voor zijn team en de wielersport in het algemeen. “We hebben vertrouwen in onze sponsors en we zullen zelf ook wel met constructieve voorstellen komen. Er is alleszins geen reden om ongerust te zijn”, meent hij. “Ik denk trouwens dat de coronacrisis het wielrennen nog populairder heeft gemaakt. Virtuele wedstrijden, voorjaarsklassiekers in het najaar… Het geeft allemaal een nieuwe dimensie aan de koers. We hebben intussen al tien nieuwe leden mogen inschrijven, dus op lange termijn zie ik het zeker wel op zijn pootjes terechtkomen.” (RRK)

Wielerteam Gaverzicht-Be Okay

Oprichting: 1927

Adres: Wijmelbeekstraat 4, 8540 Deerlijk

Telefoon: 0478 83 90 90

Aantal leden: 164

Aantal medewerkers: 39

Voorzitter: Thomas Debrabandere

Secretaris: Luc Schietgat