Voorzitter visserijcommissie Europees Parlement bezoekt Oostende

Europees Parlementslid Pierre Karleskind, hier met burgemeester Bart Tommelein van Oostende, bracht een bezoek aan de Oostendse vismijn. © Peter Maenhoudt
Hannes Hosten

De Oostendse visserijsector kreeg vrijdagochtend het bezoek van het Franse Europarlementslid Pierre Karleskind, de nieuw verkozen voorzitter van de visserijcommissie van dat parlement.

Pierre Karleskind, oceanograaf van opleiding, is lid van de liberale fractie Renew Europe in het Europees Parlement en van La République En Marche!, de partij van de Franse president Macron. De vorige, Britse voorzitter van de commissie visserij moest na de Brexit het Europees Parlement verlaten en daardoor werd Karleskind de nieuwe voorzitter. Hij bezoekt nu verschillende visserssteden in Europa om kennis te maken met de sector.

Het Europarlementslid bezocht eerst de vismijn en ging vervolgens in gesprek met mensen van de sector in het gebouw van de Rederscentrale. Daarna volgde nog een bezoek aan de haven en aan het ILVO, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek van de Vlaamse overheid.

“Visies tegengesteld”

“Pas woensdag kregen we te horen dat Pierre Karleskind naar Oostende zou komen”, vertelt directeur Emiel Brouckaert van de Rederscentrale. “We vinden het positief dat hij met ons wil kennismaken. Onderwerp van gesprek was vooral de Brexit en de gevolgen daarvan voor de visserij. Deze week gaven de Europese regeringsleiders een mandaat aan hoofdonderhandelaar Michel Barnier om verder met het Verenigd Koninkrijk te onderhandelen. Ook aan Britse zijde werd het onderhandelingsmandaat vastgelegd. Visserij zal daarin prominent aanwezig zijn.”

Europa volgt volledig onze visie, maar die is diametraal tegenovergesteld aan de Britse visie“, aldus Emiel Brouckaert. “Wij mikken op het status-quo, de Britten willen volledige controle over hun eigen wateren. We hopen nog altijd dat de onderhandelingen zoveel mogelijk onze richting uitgaan. 70 procent van de productie van de visverwerkende nijverheid in Groot-Brittannië gaat naar de Europese Unie. Daar moeten ze rekening mee houden. Bovendien hebben zij niet de mogelijkheid om onze volledige tongvangst daar snel over te nemen. Ze hebben er ook de markt niet voor. Ook in Groot-Brittannië gaan er stemmen op die daarin heel realistisch zijn en de situatie zoveel mogelijk willen houden zoals ze is.”

De Britse wateren zijn goed voor de helft van de vangst van de Belgische vissersvloot en ook voor de helft van de omzet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier