Voorzitter van ‘Kortemark Komt op tegen Kanker’ krijgt hoog bezoek

In het kader van ’30 jaar Kom op tegen Kanker’ kreeg Jery Decoene, voorzitter van Kortemark Komt op tegen Kanker, donderdag onverwachts Kristel Verbeke op de koffie. Een eerbetoon voor zijn jarenlange inzet. In rechte aanloop naar de twaalfde Toogmarathon op 29 en 30 juni blijft de man echter de bescheidenheid zelve: “Binnen Kortemark Komt op ben ik maar een van de groep: ik vind dat iederéén in de bloemetjes mag worden gezet”, relativeert hij.

Jery Decoene kreeg het bezoek van Kristel Verbeke. De voormalige zangeres van K3 is een van de gezichten van de campagne. © foto één

Voor ’30 jaar Kom op tegen Kanker’ gaan Kristel Verbeke – ex K3’tje – en Cath Luyten bij 30 mensen langs met pateekes. Onder andere ook bij Jery Decoene (61) uit de Steenovenweg. Het bezoek van Kristel Verbeke en de ploeg van één kwam voor Jery Decoene als een totale verrassing. “Enkel mijn echtgenote en secretaris Paul Roussel waren op de hoogte”, lacht Jery. “Rita had me gevraagd om die middag thuis te blijven, maar ik koesterde helemaal geen argwaan. Het was wel even verschieten toen ik de deur opende en de tv-ploeg zag. Kristel kon ik niet zo direct plaatsen, maar de beer (zie foto) maakte alles duidelijk.”

Voetjes op de grond

“Dat we een van de 30 vrijwilligers waren die uitgekozen waren, mag niet verwonderen: Kortemark is een van de meest inbrengende gemeentes van Vlaanderen. Na onze vorige actie konden we zomaar eventjes 129.000 euro overhandigen”, vertelt Jery.

Jery Decoene werd enkele jaren geleden door de vorige voorzitter Jean-Pierre Strubbe persoonlijk gevraagd als opvolger. Jery is gepensioneerd, maar runt in bijberoep nog een metaalconstructiebedrijf. Hij is getrouwd met Rita Vandewiele, vader van Tom en Kurt en opa van drie kleinkinderen. Jery en Rita zetten zich sinds 2011 in voor KOTK, nadat Joke Pattyn, een goeie vriendin van Rita, in 2009 meter was van de organisatie. “Jean-Pierre zocht als zijn opvolger een rustig persoon. Iemand die in alle drukte met twee voetjes op de grond blijft.”

“Ik ben niet zo’n fan van het woord voorzitter, maar ik heb uiteindelijk ja gezegd. Iemand moet het tenslotte doen”, relativeert Jery. “Mijn functie is de groep samenhouden en helpen met de voorbereidingen, al wordt heel veel werk verzet door secretaris Paul Roussel. Beslissingen worden door ons bestuur, ondertussen 20 man, genomen.”

Klein begonnen

De tweejaarlijkse toogmarathon vindt dit jaar voor de twaalfde keer plaats op 29 en 30 juni, opnieuw in een grote tent op de markt. “We zijn destijds klein begonnen, aan de toog van café De Gouden Leeuw, maar we zijn ondertussen sterk gegroeid en helemaal ingeburgerd bij de bevolking en de groot-Kortemarkse verenigingen. Die organiseren van alles: van pannenkoekenverkoop tot kerstmarkten en bloemschikken. Op 15 juni is er bijvoorbeeld een sportdag met een loopwedstrijd door de Z-Runners en een spinning van Re-Fit in De Kouter.”

“We proberen bij elke editie ook wat bekende Vlamingen te betrekken”, gaat Jery verder. “Dit jaar opent Mathias Sercu – bekend van zijn rol in ‘Eigen Kweek’ – de toogmarathon en op zondagmiddag komt Guy Swinnen voor de derde keer optreden. Guy was er al twee keer eerder bij, de laatste keer in 2011. Kom op tegen Kanker ligt hem nauw aan het hart, zeker na het overlijden van Willy Willy. Ook Marc Michiels, grote baas van Kom op tegen Kanker, komt langs voor de slotshow. En zoals elk jaar sluiten Gilda De Bal en Vic De Wachter de toogmarathon opnieuw af. Ze hebben Kortemark in hun hart gesloten en zouden zelfs hun vakantie verzetten om erbij te zijn”, weet Jery.

Toogmarathon

Na 20 jaar Kortemark Komt op tegen Kanker en twaalf edities van de toogmarathon kan de organisatie terugkijken op heel wat memorabele momenten. “Voor mij blijven dat toch de keren dat we als meest inbrengende gemeente van Vlaanderen tijdens de slotshow het podium op mochten met Frank Deboosere”, besluit Jery. “Ja, in Brussel weten ze ondertussen heel goed waar Kortemark ligt.”

Alle komende activiteiten en alle info over Kortemark komt op tegen kanker vind je op www.kortemarkkomtop.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.