Voorzitter Rode Kruis Roeselare roept op om volop bloed te doneren

Didier Casteleyn, voorzitter van de Roeselaarse RK-afdeling. © STEFAAN BEEL
Peter Soete

Het Rode Kruis roept op om te blijven bloed geven. Ook in deze crisistijden blijft er bloed nodig. Dat bevestigt ook de voorzitter van de Roeselaarse afdeling, Didier Casteleyn.

“Voor alle duidelijkheid, er is nu geen tekort aan bloed”, zegt Didier Casteleyn. “Maar bloed heeft maar een beperkte houdbaarheid en er is de vrees dat de aanvoer zou stilvallen. Onlogisch is dat niet, want veel mensen denken dat de bloedtransfusiecentra dicht zijn. Ik krijg heel veel telefoontjes van donoren met die vraag. Verder zijn er natuurlijk ook mensen bang om bloed te geven, maar er zijn absoluut geen aanwijzingen dat het coronavirus wordt doorgegeven via het bloed. En de hygiënische maatregelen bij een bloedafname zijn al zeer strikt. Nu gaan we bovendien de zetels nog verder uit elkaar zetten zodat er voldoende afstand is tussen de donoren en worden de donoren gevraagd om enkel op afspraak te komen.”

“Alle bloedzakjes worden ‘s nachts naar Sango in Mechelen gebracht. Dat is een verwerkingseenheid van het Rode Kruis waar het bloed getest wordt op heel wat zaken. Indien het goedgekeurd is, dan volgt een verdeling volgens noodzakelijkheid.”

“In Roeselare hebben wij als Rode Kruis nog geen specifieke vragen gekregen om opdrachten uit te voeren in het kader van de volksgezondheid. Ik heb wel weet van een Rode Kruis-ziekenwagen die ritten heeft gedaan voor Covid 19-patiënten, maar onze wagens zijn daar niet voor uitgerust. Een andere afdeling in Vlaanderen is ook al gevraagd om een tent op te zetten aan een huisartsenpraktijk, heb ik ook al gelezen. De mogelijkheid bestaat dat men ook op ons een beroep doet en wanneer dit gebeurt, zullen we klaar staan om mee te helpen en we zullen dat doen op een zo veilig mogelijke manier”, besluit Didier Casteleyn. (PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier