Voorzitter Paul De Belder: IJzertoren Diksmuide haalt dit jaar kaap van 100.000 bezoekers

Paul De Belder bij de opening van de Via Dolorosa. (GF)
Redactie KW

Het nieuwe Museum aan de IJzer in Diksmuide is een succes. Waar vorig jaar 73.000 mensen de IJzertoren bezochten, zal volgens voorzitter Paul De Belder dit jaar voor het eerst de kaap van 100.000 bezoekers gehaald worden.

Met 80% van de stemmen is Paul De Belder herverkozen als voorzitter van de vzw Voor Vrede, Vrijheid en Verdraagzaamheid (VV&V) die o.a. het nieuwe Museum aan de IJzer beheert. Deze nieuwe termijn loopt 4 jaar.

De voorzitter ziet 3 grote uitdagingen. In 2014 moeten de nog aan de gang zijnde werken aan de toren en de crypte tot een goed einde worden gebracht. Op een totaal van 2,5 miljoen euro werken moet de organisatie zelf voor 500.000 euro in staan. Hiervoor wordt dit jaar nog een extra financieringsactie opgestart.

Intussen is het nieuwe Museum aan de IJzer een succes. De kaap van 100.000 bezoekers – vorig jaar 73.000 – zal voor het eerst in de geschiedenis worden gehaald.

Als tweede doelstelling wil de voorzitter dat het Museum aan de IJzer volop zijn rol speelt als centrum van het Belgisch-Duitse front en volop meewerkt aan initiatieven van de provincie en Toerisme Vlaanderen. Paul De Belder wil dat er ook eigen initiatieven worden ntwikkeld. Zo zal een Via Dolorosa-on tour-autocar tussen 4 augustus – de dag van de inval van Duitsland in België – en oktober 2014 – de IJzerslag – tientallen gemeenten in Vlaanderen en Wallonië bezoeken. Een tentoonstelling rond de IJzerslag vervolledigt het project vanaf 10 oktober.

Samen met het personeel en de stakeholders wil men ook de periode na 2018 voorbereiden, want dan kan de rol van het museum niet zijn uitgespeeld.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.