Voorzitter Frans Malysse neemt afscheid van de kerkraad: “Altijd goede equipe gehad”

Frans Malysse, afscheidnemend voorzitter van de Bissegemse kerkraad, kreeg tijdens de misviering het gulden ereteken van Sint-Donatianus opgespeld, terwijl echtgenote Rosette Cornillie een mooie ruiker kreeg. Rechts pastoor Wim Seynaeve. © EDB
Redactie KW

Eind vorig jaar al nam Frans Malysse afscheid als voorzitter van de kerkraad van Sint-Audomarus in Bissegem en een afscheidshulde was in het voorjaar gepland, tot corona de kop opstak. Bissegemkermis was een mooie gelegenheid voor een ‘herkansing’. In de zaterdagmis kreeg hij door pastoor Wim Seynaeve namens de bisschop het zilveren ereteken van Sint-Donatianus opgespeld voor een kwarteeuw inzet.

Frans’ engagement voor de parochie begon met pastoor Noël Cosaert die hem advies vroeg over verbouwingen in de jongensschool; vervolgens klopte pastoor Paul Goethals bij hem aan in verband met het patronaat. In 1997 nam Frans dan de plaats in van wijlen Marie-Madeleine Wyseur-Dermauw als lid van de kerkraad. Twee jaar later al volgde hij Marcel Neirinck op als voorzitter. In 1999 werd net de 100ste verjaardag van de Sint-Audomaruskerk gevierd.

Frans Malysse volgde wiskunde-wetenschappen aan het Kortrijkse Sint-Amandscollege en hielp algauw zijn vader Firmin die van de vlasnijverheid overgeschakeld was op spaarkas en verzekeringen. Daarna werkte hij tien jaar bij de loonadministratie van de weverij Dewitte-Visage in Marke. Intussen ging hij allerlei cursussen volgen en in 1978 heeft hij dan als fiscalist zijn eigen kantoor Fiskama opgestart in de Bissegemsestraat aan de overkant van zijn woning en waar hij ook pas eind vorig jaar mee gestopt is. Er is geen opvolging voor de zaak.

Veel gelachen

Hij is getrouwd met Rosette Cornillie – volgend jaar goud – die hem altijd heeft bijgestaan. Ze hebben een zoon en een dochter en vier kleinkinderen.

Frans Malysse (74) blikt tevreden terug op de periode in de kerkraad. “De zorg voor ons patrimonium heb ik altijd als een belangrijke opdracht gezien. We hadden ook altijd een goede equipe en we hebben veel gelachen”, zegt hij. Frans zorgde ook zelf voor een goede sfeer door de organisatie van een jaarlijkse verrassingsuitstap.

Zorg voor patrimonium vond ik een belangrijke opdracht – Frans Malysse

Het vertrek van pastoor Goethals eind 2011 en het ontstaan van de pastorale eenheid Sint-Marcus Heule-Bissegem in 2014 bracht uiteraard veranderingen teweeg. Toen men begon met het opstellen van een ‘kerkenplan’ in Kortrijk, werd het duidelijk dat de Sint-Audomaruskerk een nevenbestemming zou krijgen. “Daar is van alles rond voorgesteld, tot zelfs een markt in de kerk, maar dat is gelukkig niet doorgegaan”, zegt Frans.

“Dan zou er een verdieping komen voor de bibliotheek en de tekenacademie en zou het benedengedeelte volledig kerk blijven. Nu zou enkel het koorgedeelte behouden blijven met 120 plaatsen voor de liturgie. We kunnen er niet veel aan veranderen.”

Nieuwe kerkraad

Intussen is onlangs een nieuwe kerkraad geïnstalleerd. De nieuwe voorzitter is architect Jeroen Devogelaere uit de Driekerkenstraat, die als lid vorig jaar Frans De Laere had opgevolgd. Door het afscheid van Frans Malysse en het overlijden van Lucie Holvoet moesten nog twee nieuwe leden aangeduid worden: in hun plaats kwamen Mieke Desmet en Martine Malysse. De andere leden zijn Bea Van den Broeck (secretaris), Joël Vanheule (penningmeester) en diaken Dominiek Lodewijckx namens de parochie.

(Noël Maes)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier