Voorzitter Federatie Zorgkundigen: “Schandalig dat ziek personeel mag blijven werken in woonzorgcentra”

Paul Cappelier is niet te spreken over het advies van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. © Getty/Twitter
Stefan Vankerkhoven

Paul Cappelier, voorzitter van de Belgische Federatie van Zorgkundigen, is woest. De West-Vlaming vindt het onaanvaardbaar dat zorgpersoneel dat positief testte op het coronavirus maar slechts milde klachten ervaart, mag blijven werken in woonzorgcentra. “Als federatie zijn we niet bereid om dit te aanvaarden. Niet voor de zorgverleners en hun familie, maar ook niet voor de bewoners en hun familie.”

Het was een opvallende passage in een artikel in De Standaard van maandagmorgen. Woordvoerde Joris Moonens van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid vroeg zich luidop af of zorgpersoneel dat positief test, maar geen symptomen heeft, verder mag werken of niet.

Het advies is op dit moment immers dat zorgpersoneel met milde klachten, en zonder koorts, aan het werk kan blijven. “We vermoeden dat dit ook zo zal blijven”, aldus Moonens in De Standaard. “Want als we er nu van uitgaan dat veel personeel positief zal testen, dan hebben we geen zorg meer als we die allemaal naar huis sturen.”

Enorm risico

Daar is Paul Cappelier, voorzitter van de Belgische Federatie van Zorgkundigen, het helemaal niet mee eens. Hij stuurde maandag een persbericht uit met de niet mis te verstane titel ‘De verspreiding van het virus in de woonzorgcentra gebeurt blijkbaar bewust.’

“Wie zoals wij dagelijks in contact komt met het personeel in de rusthuizen, weet dat dit in de praktijk betekent dat we de bewoners en het zorgpersoneel een enorm risico laten lopen”, reageert de West-Vlaming op het advies van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

“We laten de meest zwakkeren in onze samenleving verder het risico lopen besmet te raken. Maar ook de niet-besmette zorgverleners, onze zorgkundigen, lopen hierdoor verder risico om besmet te raken en ook hun familie. We vragen ons af of diezelfde maatregel ook binnen de ziekenhuizen zou aanvaard worden?”

“Onaanvaardbaar”

Paul Cappelier laat dan ook weten dat zijn Federatie niet bereid is dit te aanvaarden. “Niet voor de zorgverleners en hun familie, niet voor de bewoners en hun familie”, luidt het. “We hebben de problemen aangekaart binnen de sector, maar dit werd ons niet in dank afgenomen. Tot op vandaag zijn er te weinig beschermingsmiddelen, er is te weinig vorming over deze crisis voor zorgkundigen en zorgpersoneel, er zijn te weinig testen. Dit weekend raakte bekend dat de situatie in meerdere woonzorgcentra ondertussen kritiek is, met meerdere doden in een paar dagen tijd.”

“Deze problemen ontkennen of zelfs verergeren door besmette mensen aan het werk te laten is onwaarschijnlijk. Er is beleid nodig zoals dat in een crisis hoort, ter bescherming van de zorg en de bewoners en de maatschappij. Waarom worden de besmette bewoners in WZC’s waar de toestand zo ernstig is niet afgezonderd? Desnoods in lege hotels, met extra mensen ter verzorging. Op die manier kunnen de andere personeelsleden en de andere bewoners verder. En iedereen moet getest worden, niet één op de tien. Dat is het betonen van een minimum aan respect.”

Beslissing herroepen

De voorzitter vraagt het Agentschap Zorg en gezondheid dan ook om de beslissing te herroepen. “Wij willen als zorgkundigen het virus niet verder verspreiden bij bewoners, zorgpersoneel, de bevolking en onze naasten. Wij eisen voldoende beschermingsmateriaal, degelijke vorming en wat meer begrip voor de helse omstandigheden waarin we onbeschermd moeten werken. Een minimum aan respect is het minste wat we de zorgkundigen kunnen geven”, aldus Paul Cappelier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier