Voorzitter Bart Bauters vertelt over het succesjaar van Melco Ieper

Het gaat goed met Melco Ieper. De eerste ploeg eindigt zo goed als zeker op kop in de reguliere competitie en speelt op 21 maart de finale van de Beker van Vlaanderen. Voorzitter Bart Bauters blijft er nuchter bij. “We gaan niet naar eerste klasse. Het moet plezant blijven.”

“Mijn vrouw vindt dat ik me te veel opjaag, maar dit seizoen valt dat heel goed mee”, lacht Bart Bauters. (foto TOGH)

Voor de eerste keer in het 19-jarige bestaan van basketclub zal Melco Ieper op eerste plaats van de reguliere competitie. Daarmee is de titel echter nog niet binnen. “Die eerste plaats zorgt er enkel voor dat je in de play-offs met het thuisvoordeel start, maar eigenlijk begint alles weer van nul. Het is dus ook mogelijk dat we al in de eerste ronde van de play-offs eruit liggen en niks hebben”, zegt een nuchtere Bart Bauters, die ondertussen al dertien jaar voorzitter is van Melco. “We staan ook in de bekerfinale dus alles gaat heel goed.”

Heeft u zelf een rol gespeeld in het succes?

“Heel ons bestuur en al onze medewerkers zijn een radar in het geheel. Ik ben al dertien jaar voorzitter, met mensen die er al zo lang zijn en mensen die erbij gekomen zijn. We zijn geen beter of slechter bestuur dan in de tijden dat het minder goed ging. We proberen ieder jaar ons best te doen. De goede resultaten doen deugd voor de mensen die er veel tijd insteken.”

De goeie resultaten zorgen alvast voor een topsfeer tijdens de thuismatchen.

“We hebben al een paar matchen met meer dan 700 toeschouwers gehad. Zelfs eersteklasseploegen kijken daarnaar met enige jaloezie. We bieden aan supporters zo veel mogelijk beleving aan. Er is iedere match een vip en animatie. Ik denk dus dat mensen graag naar de sporthal in Ieper komen om een basketmatchke mee te pikken.”

Begin dit jaar kondigde u de fusie aan tussen Melco en Blue Cats, maar u had op een bredere samenwerking gehoopt?

“Melco heeft tot twee keer toe het initiatief genomen om eens met alle clubs uit de regio samen te zitten, om te kijken op welke manier en op welk niveau we kunnen samenwerken. Ik kan alleen maar vaststellen dat dat bij de andere clubs heel moeilijk ligt. Mijn persoonlijke droom is een grote Westhoekclub, waarin je iedereen op elk niveau optimaal kan laten basketten. Maar goed, andere zien de derbysfeer als een belangrijk argument. Dat mag ook…”

Is er een link tussen Melco en de Menenpoort?

“Wij proberen met zo veel mogelijk Ieperse spelers zo hoog mogelijk te basketten, maar natuurlijk heb je ook op sommige posities een niet-Ieperse speler nodig. De voorbije seizoenen hebben we telkens voorzien dat wanneer een nieuwe speler naar Ieper komt, de hele ploeg één keer naar de Last Post gaat zodat we onze spelersgroep confronteren met dit stukje geschiedenis en de symboliek van dit gebouw. Dat wordt iedere keer goed opgevolgd en gewaardeerd.”

Wat voor soort voorzitter bent u?

“Ik ben geen zaterdagavondvoorzitter. Ik bedoel daarmee: ik zal nooit commentaar geven op de wedstrijd op zaterdagavond. Als ik iets te zeggen heb, zal ik dat tijdens de week doen. Zaterdagavond is het eerder genieten en pintje drinken met de vrienden. Ik ben ook bereikbaar voor coach en spelers. Als ze me nodig hebben kunnen ze me altijd bellen of spreken.”

Sport is emotie. Bent u ook een emotionele supporter?

“Mijn vrouw vindt dat ik me te veel opjaag, maar dit seizoen valt dat heel goed mee (lacht, red.). Mijn zoon speelt in de tweede ploeg en dan ga ik ook mee naar die matchen. Daar wordt al meer verloren, al doen ze het ook goed dit seizoen. Ik denk dat ik vroeger nerveuzer was. Ik weet natuurlijk niet hoe het zal zijn met de bekerfinale.”

Die komt eraan op 21 maart.

“Het is een wedstrijd waar het alles of niets is. Twee jaar geleden kon ik de bekerfinale niet meemaken omdat SKT dan vijftig jaar bestond en er een feest was. Nu gaan we erbij zijn, we hopen dat we minstens één trofee binnenhalen. In ieder geval zal het niet aan de supporters liggen. Ondertussen zetten we al twee supportersbussen in om naar Boom te trekken.”

Hoe hoog schat u de kansen op de titel in?

“De titel zou de kers op de taart zijn van bijna twintig jaar Melco Ieper. Na de teloorgang van Athlon zijn we vanuit derde provinciale geklommen naar de hoogste niet-professionele reeks. Als we daar dan nog eens kampioen kunnen spelen zouden we de beste niet-professionele ploeg van België zijn.”

De volgende stap is dan eerste klasse?

“Wij gaan niet naar eerste klasse. Je moet een licentiedossier indienen en dat heeft nog niemand uit tweede klasse gedaan. Er is recent wel wat toenadering vanuit eerste klasse om ploegen uit tweede klasse te motiveren, maar dat is nog heel pril. We zullen de komende maanden zien wat er daar uitkomt, maar persoonlijk ben ik daar niet de grootste voorstander van.”

Waarom niet?

“Dat heeft budgettair een grote impact. We zijn een gezonde club, we willen dat blijven en ik vrees dat we in Ieper te weinig mogelijkheden hebben om het budget significant te vergroten om in eerste klasse een rol van betekenis te spelen. Ik ben realist. Er zitten mensen in het bestuur die het Athlonverhaal hebben meegemaakt en dan hoor ik verhalen over dat er iedere week vergaderingen waren over hoe ‘s anderendaags de rekeningen moesten betaald worden. Dat willen we absoluut niet meer meemaken. Het moet plezant blijven.”

Wil u nog lang voorzitter blijven?

“Ik geef graag toe dat ik al een tijdje op zoek ben naar een opvolger, maar dat is moeilijk om te vinden momenteel. Ondertussen blijven we onze verantwoordelijkheid opnemen. Zolang we gezond blijven gaan we dat wel zo positief blijven doen.”

Bart Bauters

Privé

Bart Bauters werd geboren in Oudenaarde in 1964 en groeide op in Ronse. Tijdens de studies in Leuven leerde hij zijn echtgenote Katrien Herman uit Wevelgem kennen. Toen het bedrijf waarvoor zijn vrouw werkte naar Ieper verhuisde, ging het gezin in Zonnebeke wonen. Ze kregen twee kinderen: Emma en Victor.

Opleiding

Na de lagere en middelbare school in Ronse studeerde Bart Bauters voor handelsingenieur in Gent.

Loopbaan

Is als bestuurder rechterhand van de eigenaar van SKT, een Iepers bedrijf van ongeveer 200 medewerkers gespecialiseerd in koeltechniek, waar hij verantwoordelijk is voor alles wat niet met verkoop en techniek te maken heeft. SKT is ook hoofdsponsor van Melco Ieper.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.