https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Voorzitster fotoclub Waro Astrid Callens pakt uit met ‘Photo Walk’: “Ik wandel graag met mijn fototoestel door de stad”

Astrid Callens. © HDM
Redactie KW

Met de fotowandeling ‘Photo Walk’ nu zondag pakt Astrid Callens (46) als kersverse voorzitter van fotoclub Waro voor het eerst uit met een grote activiteit. Ze volgt Etienne Deman op die begin dit jaar overleed. “We hopen dat deze activiteit een eerste aanzet is om ons ledenaantal opnieuw op te krikken”, zegt ze.

Astrid Callens torst een zware erfenis nu ze aan het roer staat bij de Waregemse fotovereniging. Haar voorganger Etienne Deman startte de club in 1965 en bleef nadien onafgebroken voorzitter tot hij acht maanden geleden op zijn 87ste kwam te overlijden.

Schets om te beginnen eerst eens wat Etienne Deman precies betekend heeft voor de club?

“Hij was de man met een grote kennis van de analoge fotografie en hij heeft dat indertijd met veel plezier gedeeld met de nieuwe leden in de club. Nu is het belang van analoge fotografie veel verminderd in het digitale tijdperk, maar ooit was dat ontzettend belangrijk. Etienne was ook de man met de vele contacten. In Waregem was hij op tal van evenementen aanwezig en hij was dan ook een bekende figuur in de stad. Tientallen jaren lang was hij ook de huisfotograaf van Essevee en later Zulte Waregem en nam hij de foto’s bij de thuiswedstrijden. Op het einde wilde de gezondheid niet meer mee en Etienne had het daar lastig mee. Zijn vrouw reed hem overal rond met de auto.”

De werking van de club komt nu opnieuw op gang met de ‘Photo Walk’. Wat is het opzet daarvan?

“Dat is een wandeling door de stad waarbij iedereen die mee gaat de mogelijkheid krijgt om een stad in verandering te fotograferen. We stappen in totaal bijna vier kilometer, maar stoppen regelmatig om alle deelnemers de kans te geven foto’s te nemen.

Ik breng graag alle mogelijke activiteiten van onze stad in beeld – Astrid Callens

Nadien plaatsen we een ruime selectie van die beelden op onze website. Er zijn nu een twintigtal deelnemers ingeschreven, maar geïnteresseerden kunnen er nog altijd bij. Dit moet de eerste editie worden van een hopelijk lange reeks wandelingen. Volgend jaar trekken we daarvoor dan naar een andere stad of gemeente.”

Foto’s nemen van een stad die net niet vergeven is van de hijskranen op bouwwerven. Dat wordt een aparte opdracht, denk ik.

“We zullen inderdaad ons best moeten doen opdat er niet op elke foto één te zien is. Zeker aan onze Waregemse Twin Towers (het woningbouwproject Waterfront aan de Zuiderlaan, zoals het wel eens met een knipoog genoemd wordt, red.) zal dat een hele klus worden. (lacht) Overigens schuilt er ook wel een zekere schoonheid in een stad die wemelt van de bouwwerven.”

Zelf ontpop je je – in het spoor van je voorganger Etienne – hoe langer hoe meer tot Waregems stadsfotograaf als ik je Facebook-pagina bekijk?

“Ik breng graag alle mogelijke activiteiten van onze stad in beeld. Vooral op muziekfestivals als Mabatobato of evenementen zoals de jaarmarkt loop ik graag rond met mijn fototoestel. Dan leef ik helemaal op. Verder doe ik dagelijks mijn toer door de stad met mijn fototoestel of smartphone in de hand. Dat kan mooie beelden opleveren, bijvoorbeeld van de opgaande zon. Mocht ik meer tijd hebben, zou ik me daar nog meer mee bezighouden. Maar ik heb ook nog een voltijdse job te vervullen en een gezin dat om mijn aandacht vraagt.”

De foto’s die je op sociale media zet, doen me vermoeden dat je een vroege vogel bent.

“Dat klopt. Elke ochtend om kwart voor zes stap ik de deur uit voor mijn wandeling van vijf kilometer. Vaak neem ik dan mijn toestel mee. Ik vind het heerlijk om in de stad rond te lopen terwijl die aan het wakker worden is. Soms stap ik tot aan de Slekkeput. Die ochtendwandelingen behoren voor mij tot mijn mooiste momenten van de dag. Ik zou ze niet meer kunnen missen.”

Welke plekken koester je het meest?

“Het Park Casier vind ik mooi en ik vertoef ook graag in de buurt van de stadionvijvers. Ik vind het enig om te zien hoe mensen daar alles klaarzetten om te vissen. Dat levert vaak ook mooie beeldjes op.”

Waar komt de liefde voor de fotografie vandaan?

“Die heb ik van mijn vader. Als kind heb ik hem bijna nooit zonder fototoestel gezien. Op andere momenten was hij dan weer bezig in zijn donkere kamer of met zijn albums waarin de foto’s terechtkwamen. Toch heb ik me toen nog niet meteen op de fotografie gestort. Dat is uiteindelijk pas gebeurd toen ik me een jaar of vijftien geleden in Waregem ben komen vestigen. Sedertdien ben ik er verslaafd aan.”

Je bent opgegroeid in Anzegem en woont nu ongeveer vijftien jaar in Waregem. Is dit een goede plek om te leven?

“Absoluut. In een kleine stad als Waregem is alles op wandelafstand of per fiets makkelijk te bereiken. Al maak ik een uitzondering als ik mijn inkopen ga doen in de Colruyt. Dan neem ik de auto. Het zou anders een beetje te veel sleuren zijn met boodschappentassen.” (lacht) (FVB)

‘Photo Walk’ start zondag 26 september om 15 uur aan de parking van het jeugdcentrum, Zuiderlaan 46 in Waregem. Deelname is gratis.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.