Vooruit vraagt in Torhout preventie tegen huidkanker

Jongeren die van de zon genieten in het stadspark: de gevaren van UV-straling vallen niet te onderschatten.©Johan Sabbe Johan Sabbe
Jongeren die van de zon genieten in het stadspark: de gevaren van UV-straling vallen niet te onderschatten.©Johan Sabbe Johan Sabbe
Johan Sabbe

Tijdens de digitale zitting van de Torhoutse gemeenteraad vroeg Vooruit bij monde van raadslid Ine Debruyne maandagvond om preventieve maatregelen tegen huidkanker te nemen. En om eventueel Smotspots te installeren, al zullen wellicht weinigen weten wat dat zijn.

“Smotshots zijn slimme distributiepalen voor zonnecrème, die tegelijkertijd de gebruikers informeren over de actuele UV-index”, legde Ine uit. “Door dergelijke palen in het straatbeeld aan te brengen, geef je de mensen de kans om zich gratis te beschermen tegen de zon: ze kunnen zonnecrème tanken . Kortrijk, Kuurne en Deinze hebben op dat vlak al het goede voorbeeld gegeven.”

Nadelige effecten van UV-stralen

Nu de zomer gestart is, wordt er op mooi weer gehoopt, alhoewel daar de laatste dagen weinig van te merken viel. “Toch breekt de zon vroeg of laat in alle hevigheid door en kunnen we met z’n allen ervan genieten”, zei raadslid Debruyne. “Maar op zulke momenten staan we er veelal niet bij stil dat de zon ook nadelen heeft. Langdurige blootstelling aan UV-stralen houdt een groot risico op huidkanker in. De bewustwording hieromtrent groeit, maar blijft beperkt. We gaan vaak te lichtzinnig om met de nadelige effecten van UV-stralen.”

“Sensibiliseringscampagnes en een gericht preventiebeleid zijn een eerste stap in de goede richting om ervoor te zorgen dat de mensen zich beter beschermen tegen de zon. Ook de installatie van Smotspots is uiteraard een pluspunt. Kan zoiets in onze eigen stad ook?”

Nog geen concrete plannen uitgewerkt

Schepen van Volksgezondheid Rita Dewulf (CD&V) was verontschuldigd en dus antwoordde burgemeester Kristof Audenaert (CD&V) in haar plaats. “We delen uw bezorgdheid”, zei hij tot Ine Debruyne. “We zijn volop aan het bekijken wat we concreet kunnen doen op het vlak van sensibilisering. Concrete plannen hebben we nog niet klaar, maar we maken er zeker werk van, al is er nog niet vastgelegd onder welke vorm dat zal gebeuren. Wordt vervolgd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier