Vooruit steunt internationale dag tegen geweld op vrouwen

Vlnr. Tomas Bulcaen, Maxim Veys, Kenneth Vermeulen, Luc Boucké, Nawal Maghroud, Vicky Reynaert en Lynn Poublon. © (Foto JVGK)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

25 november is het de internationale dag tegen geweld. Lokale en bovenlokale mandatarissen van Vooruit en de progressieve vrouwenbeweging Zijkant steunen deze dag in heel Vlaanderen met het uitdelen van badges en flyers.

Daarop staan 3 gezichtjes met Horen, Zien, Zwijgen, Ingrijpen. “We roepen de mensen daarmee op om niet te zwijgen, wel in te grijpen. Voor slachtoffers kan dit een wereld van verschil maken. Met deze actie willen we de problematiek aan de kaak stellen”, duidt Vlaams volksvertegenwoordiger Maxim Veys.

“De nieuwe emoji onder ‘ingrijpen’ toont het internationale teken tegen geweld. Het is belangrijk dat mensen dat (her)kennen. Zelf heb ik ooit een vrouw gesteund die werd belaagd in een station. Ik ben er direct op af gegaan en de belager verdween snel. We zijn samen op het perron gaan staan en hebben een praatje gemaakt”, getuigt Kamerlid Vicky Reynaert. “Het is belangrijk dat je hulp krijgt in een publieke ruimte. Je kan iemand helpen door andere toeschouwers te betrekken, de belager afleiden of afzonderen, aanspreken en aanwezig blijven. Twee of drie kunnen meer dan een. Er rust vaak nog een taboe op en er is misschien een zekere schaamte om het internationaal teken te tonen. Met onze actie willen we ook de omstaanders aanporren om in te grijpen als ze gedrag zien dat niet door de beugel kan: horen, zien en ingrijpen dus.”

Voor de actie werden 7.500 flyers en badges gemaakt. De actie van Vooruit en Zijkant loopt vandaag op 50 locaties in Vlaanderen, waaronder 9 in West-Vlaanderen: onder meer in Kortrijk, Knokke-Heist, Izegem, Roeselare, Wervik en Torhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier