Vooruit doet petitie voor geldautomaat in Sint-Lodewijk: “Ver omrijden om geld af te halen”

Dominique Maes, Alexandra Cneude en Maxim Vanpanteghem van Vooruit Deerlijk startten een petitie voor het plaatsen van een geldautomaat in Sint-Lodewijk. (DRD)
Rik Devos
Rik Devos Medewerker KW

Vooruit Deerlijk startte een petitie voor het plaatsen van een geldautomaat in Sint-Lodewijk. “Inwoners moeten nu kilometers omrijden om wat geld af te halen. Wie minder mobiel is, kan het helemaal vergeten en ook onze lokale handelaars worden getroffen door deze besparingsoperatie van de grootbanken”, wordt geopperd.

“Sinds 2015 is het aantal bankkantoren in West-Vlaanderen met 40 procent verminderd”, verduidelijken Maxim Vanpanteghem, Alexandra Cneude en Dominique Maes van Vooruit Deerlijk. “Daarmee is onze provincie de koploper van het land. Niet alleen ouderen maar ook kwetsbare groepen zijn daarvan de dupe. De nabijheid van een bankkantoor is ook afhankelijk van hoe je gemeente eruitziet. Woon je op het platteland, dan kan je nog wat verder rijden. Daarom doen we met Vooruit Deerlijk een petitie voor een geldautomaat in Sint-Lodewijk.”

“Als antwoord op het sluiten van bankkantoren en -automaten werkten BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius en ING samen voor de uitrol van neutrale cashpunten (Batopin). Die schieten zwaar tekort. Sterker nog: als gevolg daarvan sluiten de grootbanken nog meer filialen en automaten. Zo ook in Sint-Lodewijk waar de inwoners zich meer dan vijf kilometer moeten verplaatsen om nog een geldautomaat te vinden. Onze inwoners en lokale handelaars zijn de dupe van deze besparingsoperatie van de grootbanken.”

Iedereen moet geld kunnen afhalen bij een bankautomaat in de buurt

Basisrecht

“Het hoeft geen uitleg dat dit een drama is voor mensen die minder mobiel zijn. Een minimum aan spreiding van bankautomaten in onze gemeente lijkt aangewezen. De resultaten van onze petitie zullen we afgeven aan het college van burgemeester en schepenen en we zullen hen ook vragen om contact op te nemen met Batopin nv om ervoor te pleiten om ook in Sint-Lodewijk geldautomaten te voorzien.”

“Heel wat mensen bankieren intussen online, maar een op vijf is helemaal niet mee met de digitalisering. Het is wraakroepend dat die groep vaak kwetsbare mensen aan zijn lot wordt overgelaten. Banken moeten een minimaal aanbod aan dienstverlening voorzien in elke deelgemeente. Cash geld kunnen afhalen, dat is een basisrecht net als je eigen geld beheren. Banken moeten hun verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat iedereen zijn of haar geld kan afhalen bij een bankautomaat in de buurt.”

Wie de petitie van Vooruit Deerlijk wil tekenen, kan dat doen op https://nieuws.vooruit.org/sint-lodewijk_bankautomaten_petitie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier