Voortaan verkoop van planten en bloemen bij veeteeltbedrijf Eggermont in Torhout

Bij de omgebouwde schuur: vader Patrick Eggermont, dochter Stefanie en moeder Patricia Rassalle. © Foto JS
Johan Sabbe

Al vele jaren runnen Patrick Eggermont en zijn vrouw Patricia Rassalle in de Oostendestraat 277 een gesloten veeteeltbedrijf. De laatste tijd hebben ze het aantal koeien echter wat afgebouwd, met een project voor hun enige dochter Stefanie in gedachten. Laatstgenoemde start vanaf dinsdag 27 februari in de schitterend gerenoveerde grote schuur van de boerderij een handel in bloemen en planten met heel veel soorten.

“We zullen de klanten een enorm assortiment aan bloemen en planten aanbieden, zowel voor binnen als buiten”, zegt Stefanie (24). “Alleen snijbloemen zullen we niet verkopen. Maar voor de rest wordt de keuze erg groot, ook met diverse plantjes voor de moestuin.”

Betaalbare kwaliteit

Patrick (60) en Patricia (49) zullen hun dochter in haar nieuwe zaak zoveel mogelijk bijstaan. “Ik zal de klanten helpen bedienen”, aldus Patricia. “En mijn man zal, na zijn werk aan de koeien, eveneens een handje toesteken. Patrick is vroeger in de voetsporen van zijn vader Herman, die in november 2015 gestorven is, lange tijd veehandelaar geweest. Onze boerderij zal overigens, naast de planten- en bloemenhandel van Stefanie, een veeteeltbedrijf blijven.”

“Ik mag dan al mijn hele leven met de handel en teelt van koeien bezig zijn geweest, ik ben ook een grote plantenliefhebber”, zegt Patrick. “En dus heb ik samen met mijn vrouw Patricia onze dochter Stefanie aangemoedigd om met de nieuwe bloemen- en plantenhandel in de grote schuur te starten. We zijn niet over één nacht ijs gegaan om dit project op te zetten. Een jaar lang heb ik onze schuur, waarin voorheen koeien stonden, omgebouwd tot een grote, moderne verkoopsruimte met aangrenzende serre. We zijn tevreden over het resultaat en zijn erg benieuwd naar de reacties van de klanten. Stefanie heeft bij Syntra West cursussen over bloemen en planten gevolgd en is er helemaal klaar voor om met haar zaak te starten. We willen de mensen kwaliteit verkopen, maar toch tegen een democratische prijs. Bij ons zal je bijvoorbeeld professionele potgrond kunnen kopen, net als bloemen en plantjes die rechtstreeks van bij de kweker komen. Op termijn willen we ook zelf een plantenkwekerij worden.”

“We hebben mijn zaak de welluidende bijnaam Schuur vol natuur gegeven”, lacht Stefanie. “De ligging is ideaal langs de drukke Oostendestraat met in de zomer het kustverkeer. Aan passage zal er geen gebrek zijn. En op ons erf is er veel parkeergelegenheid.”

“We willen niet te hard van stapel lopen en stellen daarom de eigen kweek nog wat uit”, voegt Patricia eraan toe. “We willen de zaak geleidelijk aan laten groeien. Net als een plantje (lacht). We vinden de aanwezigheid van de boerderij bij de winkel in onze schuur belangrijk. Op die wijze leggen we voor de klanten de nadruk op beleving. Hier langskomen, moet heel wat meer bieden dan naar pakweg een tuincentrum zonder ziel trekken.”

De hele zondag open

Waaruit het aanbod van de plantenzaak Eggermont zoal zal bestaan? Stefanie: “Tal van bloemen en planten voor binnen en buiten, groenteplantjes voor de moestuin, kruidenplanten, zaden en bloembollen, potgrond, in de eindejaarsperiode kerstbomen, vetplantjes, cactussen, terrasplanten en noem maar op. Maar, zoals eerder gezegd, geen snijbloemen. Wel kunnen de mensen hun potten met planten of bloemen laten opvullen en zullen we in beperkte mate een beetje potterie verkopen. Maar we maken er geen tuincentrum van met allerhande opsmuk en prulletjes. De nadruk zal op het levend materiaal liggen. Op de diversiteit aan bloemen en planten dus.”

De bloemen- en plantenzaak Eggermont zal op maandag gesloten zijn en tevens op dinsdagvoormiddag. Alle andere voormiddagen – van woensdag tot en met zondag – kan iedereen er van 9 tot 12 uur terecht en alle namiddagen – van dinsdag tot en met zondag – van 13 tot 18 uur. “De winkel is dus de hele zondag open, wat een troef zou moeten zijn”, zegt Patricia. “Op de openingsdag, dinsdag 27 februari, staan we eveneens van ‘s morgens tot ‘s avonds paraat. We kijken ernaar uit!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.