Voortaan kun je ook e-boeken lenen in bibliotheek

V.l.n.r. zien we schepen Degezelle, Anne-Mie Veys (dienstleider bib), Stefanie Vanden Bossche (gemeenteraadslid), Jef Bossuyt (cultuurraad) en zittend Thea Libbrecht (bibliothecaris), die het nieuw systeem uittesten. © GJZ
Redactie KW

Zaterdag werd aan de bibliotheek de inleverbus in gebruik genomen. Ook werd het nieuwe systeem om e-boeken te lezen op tablet of smartphone voorgesteld.

Het was schepen van Cultuur Isabelle Degezelle (CD&V) die als eerste boeken in de inleverbus mocht stoppen, naast de ingang van de bibliotheek. “In de inleverbus kunnen boeken teruggebracht worden buiten de openingstijden van de bib. De ingeleverde boeken worden dan de eerstvolgende werkdag ingenomen”, verduidelijkt ze.

Een tweede project om de dienstverlening van de bib te verbeteren is het e-boekenplatform. “Daarmee kunnen onze leden van thuis uit én op hun eigen toestellen e-boeken lenen. Een geldig lidmaatschap van de bibliotheek volstaat hiervoor. Met het leenplatform voor e-boeken laat we als bibliotheek zien dat we blijven inzetten op digitale ontwikkelingen om ze zo bij het brede publiek te introduceren.”

Voortaan kunnen leners dus e-boeken lenen op hun eigen toestel. “Ook in 165 andere openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel vinden bibliotheekleden vanaf nu e-boeken terug in de online catalogus. Via het platform cloudLibrary kunnen leners telkens twee e-boeken lenen, twee e-boeken reserveren en elk boek maximaal zes weken houden. Over boetes hoeven ze zich geen zorgen te maken, want na zes weken verdwijnen de titels automatisch van het toestel”, verduidelijkt Anne-Mie Veys van de bib.

Samenwerking

De e-boeken van de bib zijn beschikbaar op tablet, smartphone, computer en de meest courante e-readers. Volgens Anne-Mie Veys kan iedereen jong of oud, digitaal vaardig of digibeet makkelijk e-boeken lenen. “Het gaat eenvoudig en snel met het handige online stappenplan of met de hulp van een bibliotheekmedewerker.”

Tussen de ruim 2.500 titels vinden volwassenen leners voornamelijk Nederlandstalige literaire en populaire romans, toegankelijke non-fictie, aangevuld met een beperkt aanbod Engelstalige werken.

De dienst wordt aangeboden met het cloudLibrary-platform en is een samenwerking tussen Cultuurconnect, Standaard Boekhandel en Bibliotheca. Leners melden zich aan met hun Mijn Bibliotheek-profiel om e-boeken te lezen. (GJZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier